Különleges kezdeményezés

2022.01.12. 16:50

Károly herceg megfesteti brit holokauszttúlélők portréját

A náci korszak háborús bűntetteire emlékeztető portrékat a tervek szerint Londonban és Edinburghban is kiállítják majd.

Károly brit trónörökös 7 elismert művészt kért fel, hogy megfessék a még életben lévő brit holokauszttúlélők portréját. A különleges kezdeményezésről a BBC készített dokumentumfilmet.

A 7 holokauszttúlélő gyermekként került náci koncentrációs táborokba és gettókba a második világháború idején. A később Nagy-Britanniában letelepedett túlélők ma már a kilencvenes éveikben járnak.

A náci korszak háborús bűntetteire emlékeztető portrékat a tervek szerint Londonban és Edinburghban is kiállítják majd.

Mivel sajnálatosan, de elkerülhetetlenül csökken a holokauszt túlélőinek száma, remélem, hogy ez a különleges gyűjtemény iránymutató fényként fog szolgálni társadalmunk számára, emlékeztetve nemcsak a történelem legsötétebb napjaira, hanem az emberiség összekapcsolódására is, amellyel arra törekszünk, hogy jobb világot teremtsünk gyermekeinknek, unokáinknak és még meg sem született nemzedékeknek, ahol a remény győz a kétségbeesés felett, és a szeretet győz a gyűlölet felett – fogalmaz Károly herceg a dokumentumfilmben.

A BBC egyórás produkcióját január 27-én, a Holokauszt Emléknapján vetítik le. A műsorban megszólal a 7 idős férfi és nő, felelevenítik emlékeiket, és a nézők a portrék elkészülésének folyamatába is betekinthetnek.

A filmben szereplő túlélők egyike, Helen Aronson édesanyjával és bátyjával együtt szabadult ki a nácik egyik lengyelországi gettójából, ahol emberek százai haltak meg naponta az éhezés és betegségek következtében.

Csontvázzá soványodott emberek jártak az utcán, volt, aki menet közben esett össze, és halt meg. A bátyám tífuszt kapott, és csoda, hogy túlélte – mesélte az idős asszony, akinek portréját Paul Benney festette meg.

A 7 portrét, amelyek bekerülnek a Királyi Gyűjteménybe, január 27. és február 13. között a Buckingham-palotában, a Királynő Galériájában lehet megtekinteni. Március 17. és június 6. között pedig az Edinburghban, a Holyroodhouse-palotában állítják ki az alkotásokat.

A nácik azt akarták, hogy ne maradjanak zsidók Európában. Ehelyett most a túlélők előtt a brit társadalom szívében, a Buckingham-palotában tisztelgünk – fogalmazott Karen Pollock, a Holokauszt Oktatási Alapítvány vezetője.

Károly herceg korábban 12 veterán portréját is megrendelte, akik részt vettek a D-napi partraszállásban. A második világháború hőseire emlékeztető képeket 2015-ben állították ki a Királynő Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!