A színész megtisztelőnek tartja

2022.01.20. 11:54

Tarantulákat ölő parazitát neveztek el Jeff Danielsről

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok - írta a The Guardian online kiadása.

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű parazita tarantulákat öl, éppúgy, mint Daniels az 1990-es Aracnophobia - Pókiszony című filmjében.

A Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UC Riverside) szerdai közleménye szerint a színész kitüntetésként értékelte az elnevezést, "amelyet egyetlen más előadó sem mondhat magáénak".

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű önmegtermékenyítő hermafrodita féreg egy a több mint 25 ezer fonálféregfaj közül, amelyet a tudósok felfedeztek és elneveztek. Az Encyclopedia Britannica szerint ezek a paraziták a legnagyobb számban előforduló állatfajok közé tartoznak, megtalálhatók növényeken, a sörmalátában és a földkéregben is.

Közülük a jeffdanielsi az egyetlen, amely a tarantulákkal, más néven madárpókokkal végez. A pók szájában lakik és különös módokon befolyásolja a viselkedését, például akadályozza, hogy használja csáprágóját.

"Daniels a filmben pókölőt játszik, vagyis azt, mint ez a féreg" - mondta Adler Dillman, az UC Riverside parazitológusa, az élősködőt felfedező kutatócsoport vezetője, aki az első jelzést egy tarantulatenyésztőtől kapta. A tenyésztő 2019-ben arról beszélt neki, hogy egy furcsa betegség az összes pókját elvitte.

Borítókép: Jeff Daniels amerikai színész (MTI/EPA/Paul Buck)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!