Szerencsés kimenetel

2022.02.16. 17:00

Sikerült kiszabadítani egy tengeri hulladékba belegabalyodott bálnát Hawaiinál

Sikerült kiszabadítani egy 152 méteres halászkötélbe és rengeteg tengeri hulladékba belegabalyodott hosszúszárnyú bálnát Hawaii partjainál – jelentette be kedden az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA).

A nőstény bálna borja és egy hím társaságában haladt el hétfőn egy tengeri bálnarezervátumban Maui sziget mentén, amikor a kötél szorosan rátekeredett az állat nyakára, hozzászorítva a bálnához a rajta fennakadt, főként halászfelszerelésből álló tengeri hulladékot is.

A sikeres mentés után anya és borja nyugalmi állapotba helyezkedett, ami növeli túlélési esélyeiket – közölte a NOAA.

A halászkötél a Hawaii körüli vizeken felhalmozódó tengeri hulladékkal állt össze egy nagy halommá. A mentés után az úszó szemétszigetet nem sikerült begyűjteni, de a hatóságok értékes információkat szereztek az eredetéről – közölte a kutatóintézet.

Az Egyesült Államok területén szövetségi szintű törvény tiltja a hosszúszárnyú bálnák megközelítését, ezért a mentőcsapat csak egy különleges engedély birtokában láthatott hozzá az anyaállat kiszabadításához.

A borjú és a hím bálna nem akadt fenn a lebegő szemétszigeten.

Borítókép: NOAA / Hawaiian Islands Humpback Whale National Marine Sanctuary / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!