Világörökség

2022.02.22. 09:14

Visszavisznek a Húsvét-szigetre egy moai szobrot Chiléből

Elindították a Húsvét-szigetre hétfőn azt az óriási moai szobrot, amely a 19. században került Chilébe.

A 715 kilogrammos kőszobrot kamionnal szállítják egy santiagói múzeumból a chilei Valparaíso kikötőbe, ahonnan ötnapos hajóúttal jut majd el a Húsvét-szigetre.

A kezdeményezés egy hazatelepítési program része, amelynek célja, hogy a Csendes-óceáni sziget visszakaphassa ősi műkincseit.

– Először tér vissza egy moai a szigetre a szárazföldről – hangsúlyozta Consuelo Valdes kulturális miniszter. Mint hozzáfűzte: évek óta dolgoztak ezen, és továbbra is tárgyalnak különböző gyűjteményekkel és múzeumokkal műkincsek hazahozataláról.

Consuelo Valdes chilei kulturális miniszter egy rapanui őslakossal Veronica Tukihito-val és egy moaival Saniagoban 2022. február 21-én

Forrás: AFP

A Húsvét-sziget több mint 3200 kilométerre fekszik Chile partjaitól. A szigeten több mint ezer kőszobor található, köztük az óriási fejként ismert szobrok, amelyeket évszázadokkal ezelőtt faragtak ki a sziget lakói. A Rapa Nui Nemzeti Park, amelyben a kőszobrok állnak, az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik.

A Rapa Nui (Húsvét-szigeti) közösség a kőszobor hazatérését a chilei fővárosban található Nemzeti Természettudományi Múzeumban ünnepelte, amely még mindig őriz két kisebb alkotást. A moai szobrot a Padre Sebastian Englert Antropológiai Múzeumban helyezik el a turisták által kedvelt szigeten.

Borítókép: Ahu Tongariki híres helyszíne, 15 moaival / Biosphoto via AFP / Michel Gunther

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!