Felfedezés

2022.03.26. 19:01

Műanyagot lebontó tengeri gombát találtak

A gomba pár hét alatt akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre.

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengerigombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak; egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont.

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint 1000-féle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és e minták egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát. A gomba hatására a műanyag mintegy négy hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik.

Bizonyítást nyert, hogy a gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre - idézi jelentésében Szunt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Szun Csao-min csapata laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy két héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat.

A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását - olvasható a Hszinhua hírében.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe, és mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára - vélte a kínai kutató.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!