Védett és veszélyeztetett fajokat

2022.03.25. 13:00

Több mint 1700 hüllőt csempészett az Egyesült Államokba egy dél-kaliforniai férfi

Egy dél-kaliforniai férfit azzal vádolnak, hogy több mint 1700 hüllőt csempészett az Egyesült Államokba 2016 óta, köztük bébikrokodilokat és mexikói viperagyíkokat – írta honlapján a The Guardian című brit napilap a helyi hatóságokra hivatkozva pénteken.

Jose Manuel Perezt, akit Julio Rodriguez néven is ismernek, február 25-én vették őrizetbe az amerikai–mexikói határon, San Ysidro határátkelőnél.
   

A határőrség körülbelül 60 gyíkot és kígyót talált nála kis zsákokba kötve, amelyeket kabátjában, nadrágzsebében és az ágyékánál rejtett el. A férfi állítólag azt mondta, hogy a hüllők a háziállatai.
   

A 30 éves, Oxnardban élő Perez azóta szövetségi őrizetben van, és a Los Angeles-i ügyészség csütörtökön további vádakat jelentett be ellene egy pótvádiratban, amelyben már a férfi nővére is vádlottként szerepel.
   

Úgy tudni, hogy Perezt hétfőn állítják bíróság elé Los Angelesben. A hatóságok elmondták: 

a csempészett hüllők egy része védett és veszélyeztetett faj volt.
   

A vád szerint 2016 januárjától kezdve Perez és nővére másokkal együtt arra használta a közösségi médiát, hogy vadon élő állatokat vásároljon és adjon el az Egyesült Államokban. Az állatokat, köztük yucatáni és mexikói dobozteknősöket állítólag engedély nélkül hozták be Mexikóból és Hongkongból.
   

A hüllőket eredetileg Perez missouri otthonába vitték, de később Oxnardba szállították, amikor a férfi Kaliforniába költözött – közölték a hatóságok. Az ügyészek szerint a nővére segített neki a csempészésben, különösen azokban az időkben, amikor Perez börtönben ült az Egyesült Államokban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!