Kis mértékben orvosság

2022.04.26. 11:20

Ez történik a testünkkel, ha minden este borozunk

Legyen szó borról, sörről vagy valamilyen koktélról, az ivásnak vannak jótékony hatásai – mindaddig, amíg mértékkel tesszük. De mi történhet a szervezetünkben, ha esténként megisszuk azt a bizonyos pohár bort?

Elmondhatjuk, hogy mint minden ételnek és italnak, úgy a bornak is megvan a helye az egészséges táplálkozásban. Ha szeretjük és és élvezettel gurítunk  le egy kis pohárkával esténként, bátran tegyük továbbra is, de ha eddig nem tettük, a lehetséges előnyök miatt ne szokjunk rá – tanácsolja a Mindmegette.hu.

Legyen szó borról, sörről vagy valamilyen koktélról, az ivásnak vannak jótékony hatásai – mindaddig, amíg mértékkel tesszük. De mi történhet a szervezetünkben, ha esténként megisszuk azt a bizonyos pohár bort?

Csökkenhet a stressz

Valószínűleg azért is kortyolunk el esténként egy pohár bort, hogy kiengedjük a gőzt. A stresszoldó hatás nem csak városi legenda, kutatások bizonyítják, hogy valóban oldja a feszültséget a finom nedű. A vörösborban ugyanis található egy vegyület, a resveratrol, ami stresszoldó hatást fejt ki azáltal, hogy blokkolja azokat az enzimeket az agyban, amelyek depresszióhoz és szorongáshoz vezetnek. Ez a hatás mérsékelt fogyasztással érhető el, ami nőknél 1-1,5 dl. Rendszeresen fogyasztva ez akár 32 százalékkal is csökkentheti a depresszió kockázatát.

Javulhat a mentális egészség

Ha nem stresszelünk,  jobb lesz a hangulatunk, megnő az igényünk a társas kapcsolatokra. A szociális interakciók nemcsak az összetartozás érzését erősíthetik, hanem jelentősen csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát is, hiszen védik az agyat, csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát.

A szív egészségesebb lehet

Évtizedek óta folynak kutatások a bor szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól. A borban található antioxidáns vegyületek csökkenthetik a gyulladásokat és az oxidatív stresszt, ami csökkentheti az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kialakulásának kockázatát. Az is bizonyított, hogy a bor javítja a koleszterinszintet és a vérnyomást, csökkentve a szívroham kockázatát.

Bár úgy tűnik, hogy a bor a szívbetegségek elleni harc csodaszere, ez azért nem igaz. Valójában arra is rengeteg bizonyíték van, hogy az ajánlott mennyiségnél több alkoholfogyasztás szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Javulhat a bélrendszer működése

A bélrendszerünk egészsége hozzájárul testünk egészének egészségéhez, mivel immunrendszerünk alapja ott található. Amikor a mikrobiomunk támogatásáról van szó, általában olyan élelmiszerekre gondolunk, mint a probiotikumok és a prebiotikumok, pedig a bor is szerepelhet a listán. A King's College London legfrissebb tanulmánya azt állítja, hogy a vörösbor fogyasztás megnöveli a belekben található mikrobiom sokféleségét, amely az egészséges belek egyik legfontosabb jelzője. A kutatók ezt a jótékony hatást a szőlő héjában található antioxidánsoknak,  nevezetesen a rezveratrolnak tulajdonították.

Ami a borfogyasztás és a rák kapcsolatát illeti, van jó és rossz hírünk is. A jó hír az, hogy a mérsékelt borfogyasztás védelmet jelenthet a nyelőcső- és a gyomorrák ellen, csökkentheti a veserák és a pajzsmirigydaganatok kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy már minimális alkoholfogyasztás is növelheti a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a máj- és a mellrák kockázatát.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!