Érdemes pihenni

2022.04.02. 15:50

Felszaladhatnak a plusz kilók, ha nem alszunk eleget

Önkénteseket egy kísérlet során 2 csoportra osztottak, az egyik csoport éjszakánként 9 órát aludt, a másiknak 4 órát engedtek pihenni.

Egy új tanulmány szerint az elégtelen alvás összefüggésben állhat a zsírfelhalmozódás fokozódásával, különösen az egészségtelen hasi zsírral. Egy kísérletben 12 egészséges, nem elhízott önkéntes vett részt 21 napon keresztül. A kutatók azt találták, hogy az alváskorlátozott résztvevők elégtelen alvása a teljes hasi zsírterület 9 százalékos növekedésével függ össze – olvasható az Origo cikkében.

Amíg a zsír általában a bőr alatt rakódik le a szervezetben. Úgy tűnik, hogy a nem elegendő alvás miatt még mélyebbre rakódik, a szervek körüli zsigeri területekre, ahol a kutatók szerint potenciálisan nagyobb károkat okozhat. A belső szervek körül felhalmozódó zsírt ugyanis korábban összefüggésbe hozták az anyagcsere- és szívbetegségek fokozott kockázatával.

Úgy tűnik, hogy a nem megfelelő alvás a zsírt a zsigeri részbe irányítja. Bár az alvás alatt csökken a kalóriabevitel és a súly, a zsigeri zsír továbbra is növekedik

– mondta Virend Somers, a minnesotai Mayo Klinika kardiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Az eredmény a szakemberek szerint arra utal, hogy a nem megfelelő alvás a zsigeri zsírlerakódás egyik korábban fel nem ismert kiváltó oka.

Izgalmas kísérlet vezetett a felismeréshez

Az önkéntesek a kísérlet során 2 csoportra osztották, ahol az egyik csoport éjszakánként 9 órát aludt, a másik csoportnak pedig mindössze 4 órát engedtek pihenni 2 héten át. 3 hónappal később a teszteket megismételték, ám a résztvevők csoportját cserélték.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikált tanulmányban a zsigeri zsír felhalmozódásában mutatkozó különbségek mellett a tudósok azt is észrevették, hogy a kevesebbet alvó résztvevők átlagosan napi több mint 300 plusz kalóriát fogyasztanak, mintegy 13 százalékkal több fehérjét és 17 százalékkal több zsírt.

Az energiafelhasználás nagyrészt változatlan maradt.

A vizsgálat során a csapat figyelemmel kísérte az energiabevitelt és az energiafelhasználást, a testsúlyt, a zsíreloszlást, valamint az étvágy biomarkereit.

A zsigeri zsírfelhalmozódást csak CT-vizsgálattal észleltük, különösen azért, mert a súlygyarapodás meglehetősen szerénynek mondható, csak körülbelül egy kiló. A súly mérése önmagában így hamisan megnyugtató lenne a nem megfelelő alvás egészségügyi következményei tekintetében

– mutatott rá Naima Covassin , a Mayo szív- és érrendszeri gyógyszerkutatója, a tanulmány első szerzője.

Az pedig, hogy a hasi zsírfelhalmozódást nehéz észrevenni, csak még veszélyesebbé teszi. A szakemberek kiemelték azt is, hogy az elegendő alvás kiemelten fontos az agyi funkciók, például a memória működéséhez, a test megfelelő hidratáltságának megőrzéséhez, valamint a demencia elleni védelemhez, de több mentális és fizikai egészségügyi hatása is van.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!