Hasznos

2022.04.28. 12:10

Kár lenne kidobni, hiszen ennyi mindenre jó a tojáshéj

Az ókortól kezdve számos jótékony hatása ismert a tojáshéjnak, ezért tényleg nagy hiba lenne, ha azonnal a kukában végezné. Használjuk ki a benne rejlő pluszt!

Jót tesz az arcbőrnek, a növényeknek, a fogaknak, sőt a kávénkba is keverhetjük. A tojáshéj hasznosabb, mint azt gondolnánk – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.

 

Főzni, őrölni kell

Ha tojás héját is fel akarjuk használni, főzzük 5-10 percig, így megszüntethetjük a héjon található kórokozókat. Hagyjuk megszáradni, majd pucoljuk meg. A felhasználástól függően törjük össze a héjat, vagy kávédarálóval őröljük finom porrá.

Erős csontokért

A héj nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, így természetes módon erősíthetjük a csontokat, ha naponta fogyasztunk belőle: tegyünk egy teáskanálnyi port akár gyümölcslébe, joghurtba vagy kefirbe keverve.

Feszesít

A felvert tojásfehérje őrölt tojáshéjjal összekeverve természetes bőrradírként funkcionál, eltávolítja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segíti a sejtek regenerálódását.

Kevésbé savas

Ha érzékenyebb a gyomrunk, vagy nem szeretjük a kávé keserű aromáját, főzés előtt tegyünk egy kiskanálnyi tojáshéjport az őrölt kávéhoz, és így főzzük le.

Pangó vízben

Kavics helyett szórjunk a cserép aljára durvára tört tojáshéjat, ami nemcsak ásványi anyagokkal látja el a cserepes növényünket, de levegőssé is teszi a talajt, ezáltal jobb lesz a szerkezete és a vízelvezető képessége.

Elűzi a kártevőt

Ha szívesen kertészkedünk, a kiszárított, durvára őrölt tojáshéjat szórjuk a növények köré. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a csigák és más kártevők lelegeljék a zöldség- vagy fűszernövényünket.

Close-up,Of,Woman's,Hands,Putting,Crushed,Eggshell,Around,Plants,As
Az apróra zúzott héj kiváló tápszer. Fotó: Shutterstoc

Rajzoljunk vele

Aszfaltkrétát is készíthetünk, ha a kávédarálóban porrá tört száraz tojáshéjakat összegyúrjuk liszttel, kevés forró vízzel, ételszínezékkel. Formáljunk belőle hengert, csomagoljuk papírtörlőbe, és így hagyjuk néhány napig száradni.

Odakozmált az étel? 

Szórjunk az odaégett lábas aljára összetört, kiszárított tojáshéjat, tegyünk hozzá sót és kevés forró vizet, majd így mossuk át az edényt.

Védi a fogakat

Megelőzhetjük a lyukas fogakat, ha fogkrémet készítünk belőle. Keverjünk össze egy negyed csésze porított tojáshéjat két evőkanál szódabikarbónával, két evőkanál kókuszolajjal. Tegyük egy jól záródó üvegcsébe, és használjuk fogkrémként a megszokott módon.

Sajgó ízületekre

Mivel kollagént és glükozamint tartalmaz, támogatja az ízületek regenerálódását. Az összetört héjra öntsünk almaecetet, majd hagyjuk állni néhány napig, hogy teljesen feloldódjon benne. Az így keletkező oldat már használható a fájó pontokon.

Borítókép: Shutterstock 

Címkék#tojáshéj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!