Újabb hullám Ázsiában

2022.04.03. 16:50

Kínában egy eddig nem ismert omikron altípust találtak

Kínában több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak szombaton, és az állami média beszámolt egy olyan esetről is, amelyet az omikron variáns egy eddig ismeretlen altípusa okozott.

A vírus új változata – amelyet egy enyhe tünetekkel küzdő koronavírusos betegből izoláltak, egy Sanghajtól kevesebb, mint 70 kilométerre fekvő városban – az omikron variáns BA.1.1 ágából fejlődött ki – jelentette a Global Times a helyi egészségügyi hatóságok szekvenálási adataira hivatkozva. 

A jelentés szerint az altípus nem egyezik sem a Kínában megbetegedést okozó más koronavírusokkal, és a GISAID adatbázisában sem található meg, ahol a tudósok a világ minden részéről megosztják egymással az általuk szekvenált koronavírus-változatokat, hogy a mutációkat nyomon követhessék.

Pénteken az észak-kínai Talien városában szintén bejelentettek egy olyan esetet, amely nem egyezett egyetlen eddig belföldön talált koronavírus-változattal sem – közölte a helyi önkormányzat.

Szun Csunlan miniszterelnök-helyettes az ország fertőzéseinek gócpontjába, Sanghajba érkezett, ahol szombaton a megbetegedések száma meghaladta a nyolcezret.

Sanghaj hétfőn újabb tömeges tesztelési körbe kezd, közölték a hatóságok. A metropolisz 25 millió lakosa jelenleg valamilyen formában karantén alatt áll. A Hajnan tartománybeli Sanya városában pedig a hatóságok leállítottak minden közlekedést, hogy megfékezzék a vírus terjedését – írja a vg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!