Ne halogassuk a vizsgálatot

2022.04.26. 12:30

Öt panasz, amellyel fül-orr-gégészhez kellene fordulnunk

Fülfájás, légúti fertőzések tünetei miatt gyakran keresünk fel fül-orr-gégészt. Vannak azonban olyan panaszok, amelyek kezelését hajlamosak vagyunk sokáig halogatni, inkább együtt élünk velük, pedig akár komoly problémákat is jelezhetnek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a következőkben öt ilyen tünetet sorol fel.

Reggeli torokfájás

Ne vegyük természetesnek, ha már hosszabb ideje minden reggel kiszáradt torokkal, torokfájással ébredünk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy éjszaka tátott szájjal alszunk, és szájon át vesszük a levegőt. 

Ennek oka alvási apnoe betegség is lehet. 

Az alvás közbeni légzéskimaradásokkal is járó kórkép olyan krónikus betegségek kialakulásában játszhat szerepet, mint a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri kórképek. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálat és alvásvizsgálat elvégzése is javasolt.

Elhúzódó rekedtség

Ha légúti betegség után a rekedtség nem szűnik, vagy nem is voltunk betegek, de mégis rendszeresen rekedt a hangunk, netán hamar elfárad, fátyolossá válik, javasolt fül-orr-gégészt felkeresni. 

A rekedtségnek lehetnek rossz szokásaink a kiváltói – például a dohányzás, jelezheti, hogy nem megfelelő a hangképzésünk, megerőltetjük a hangunkat. 

Erre utal, ha hamar elfárad, fátyolossá válik a hangunk, de akár daganatos elváltozásra is figyelmeztethet, ezért ilyen esetben sem érdemes sokáig halogatni a kivizsgálást.

Száraz köhögés

Fül-orr-gégészeti probléma is állhat a háttérben, ha rendszeresen fekvő helyzetben tör ránk a köhögés. Ez a hátsó garatfali csorgás egyik jellegzetes tünete. Ez lehet valódi fokozott nyáktermelés következménye ilyen esetben az orrváladék hátra, a garat irányába csorog, emiatt fokozódnak a panaszok lefekvéskor, de lehet csak egy érzet is a krónikusan gyulladt nyálkahártyán.
Akár látható a váladékcsorgás, akár csak egy kellemetlen érzet, mindenképpen megkeseríti a beteg mindennapjait. 

Sokan napközben például krákogással próbálnak megszabadulni ettől a zavaró érzéstől. A hátsó garatfali csorgás hátterében több fül-orr-gégészeti elváltozás, allergia, reflux is állhat, így mindenképp alapos kivizsgálást igényel.

Gombócérzés

Fájdalmat nem okoz, de nagyon zavaró, ha úgy érezzük, mintha folyamatosan a torkunkon akadt volna valami. 

A gombócérzés a torokban létező kórkép, 

amellyel szintén fül-orr-gégészhez érdemes első körben fordulni.

Tartós orrdugulás

A megfázás jellegzetes tünete, ilyenkor rendszerint a gyógyulással ez a tünet is megszűnik. Ha azonban egyéb náthás tünet nélkül az orrdugulás önmagában jelentkezik, akkor mindenképp foglalkozni kell vele. 

Ne essünk abba a hibába, hogy a recept nélkül kapható orrspray-k segítségével próbáljuk meg orvosolni a problémát, ezek ugyanis hosszabb időn át használva akár orrnyálkahártya károsodást is okozhatnak. 

Tartós orrdugulás esetén is fül-orr-gégészeti kivizsgálás indokolt, mert orrsövényferdülés, orrpolip vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás is állhat a háttérben.

(Forrás: Fül-Orr-Gége Központ)

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!