Ősi titkok

2022.04.22. 13:55

Találtak egy 115 millió évvel ezelőtt élt, lenyűgöző tollazatú dinoszauruszt

A pteroszauruszok, az eget uraló, repülő őshüllők rendjének tagjai a késő triász kortól a kréta időszak végéig éltek.

A tudósok sokáig azt gondolták, hogy minden dinoszauruszt pikkelyek borítottak, pont úgy, ahogy a mai gyíkokat. Az elmúlt évtizedek felfedezései azonban feltárták, hogy ezeknek a csodálatos, mára kihalt állatoknak néha tollai voltak, akárcsak későbbi leszármazottjaiknak, a madaraknak – olvasható az Origo cikkében.

A pteroszauruszok, az eget uraló, repülő őshüllők rendjének tagjai a késő triász kortól a kréta időszak végéig éltek. Az állatokat illetően a kérdés soha nem dőlt el. Talán kopaszok voltak? Vagy nekik is volt tolluk?

A kutatók eddig úgy gondolták, hogy a fosszilis leletekben található kevés bizonyíték alapján a válaszokat soha nem tekinthetjük véglegesnek. De tévedtek. A tudósok ugyanis Brazília északkeleti részén, ősi mészkőlapokon fedezték fel egy 115 millió évvel ezelőtt élt pteroszaurusz, a Tupandactylus imperator hatalmas csonttaréjának kövületét, amely most bizonyította a pteroszauruszok tollainak létezését.

Egyáltalán nem számítottunk erre. Az őslénykutatók évtizedek óta vitatkoznak arról, hogy a pteroszauruszoknak volt-e tollazatuk, de ez a példány most végleg lezárhatja ezt a vitát

– mondta Aude Cincotta, az ír Corki Egyetem paleontológusa a ScienceAlert tudományos portálnak.

A Nature tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a kutatók szőrszerűen elhelyezkedő pehelytollakat azonosítottak a Tupandactylus imperator csonttaréjának alsó peremén, valamint olyan, a modern madarakra jellemző tollakat is, amelyek teljes hosszukban elágaznak. A tudósok elemzése szerint valószínű, hogy a tollakat a dinoszauruszok és a pteroszauruszok egy közös őstől örökölték, bár az is lehetséges, hogy ezek a tulajdonságok egymástól függetlenül fejlődtek ki a különböző állatcsoportokban vagy -fajokban.

A Tupandactylus imperator ősi tollazatának halvány nyomai egy sok millió éven át megőrződött színes titkot is rejtenek.

A szakemberek ezeket a megkövült tollakat nagy nagyítású elektronmikroszkóp alatt vizsgálták meg és felfedezték a tollak színét adó melanoszómákat, vagyis a melanin pigmentjét tartalmazó színtesteket. Mindez pedig arra utal, hogy a pteroszaurusz tollazata egykor különböző színekben pompázhatott.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!