Nem múlt sokon

2022.05.28. 07:15

Búvárok mentették meg az illegálisan kihelyezett hálóba gabalyodott bálnát

A bálna annyira beletekeredett egy vörös halászhálóba, hogy még a száját sem tudta kinyitni.

Illegálisan kihelyezett hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnát mentettek spanyol búvárok Mallorca partjainál. A 12 méter hosszú hosszúszárnyú bálnát egy hajóról észlelték Mallorca keleti partjaitól 5 kilométerre. A Palma de Mallorca-i Akvárium tengeri mentőközpontja a riasztásra lépett akcióba. A 32 éves Gigi Torras tengerbiológus, a mentőcsapat tagja kedden a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a bálna megmentése volt eddigi élete legjobb születésnapi ajándéka.

A bálna annyira beletekeredett egy vörös halászhálóba, hogy még a száját sem tudta kinyitni.

Miután az első kísérletek, hogy egy csónakról vágják le a hálót, kudarcba fulladtak, búvárok merültek a tengerbe, hogy késükkel távolítsák el a hálót.

A bálna először nagyon zaklatottan fogadta a búvárok megjelenését, de később megnyugodott, hagyta, hogy segítsenek rajta. Torras szerint, miután sikerült levágni róla a hálót, a bálna még egy kicsit ott maradt a 4 búvár társaságában, hogy visszanyerje erejét, és mielőtt elúszott volna, még egy köszönő jelet is adott.

A halálfalnak nevezett eresztőhálókat az ENSZ 30 évvel ezelőtt betiltotta, mivel a halakon kívül más tengeri élőlényeket is csapdába ejtenek.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#bálna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!