Csodát tesz

2022.05.19. 17:00

Egy remek eledel: az eper

Végre itt az eperszezon! Fogyasszunk hát minél többet ebből az istenien finom, lédús, C-vitaminban gazdag gyümölcsből.

Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Íme 10 nyomós indok, amiért érdemes epret enni – írja a Fanny magazin nyomán a Mindmegette.


1. Adjunk löketet az immunitásnak

Az eper kiváló C-vitamin-forrás. A legtöbb emlős – az ember kivételével – képes természetes módon előállítani ezt, ezért olyan fontos, hogy bebiztosítsuk a napi szükségletünket, például egy csészényi eperrel. A C-vitamin jól ismert immunerősítő, valamint erős, gyorsan ható antioxidáns.

2. Szemezzünk a szemünkért

A gyümölcs antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a látás gyengülését. Szemünknek ehhez szüksége van C-vitaminra, hogy megvédje a szemlencsét a nap kemény UV-sugaraiból származó szabadgyökökkel szemben, amelyek károsíthatják a lencsében lévő fehérjét. A C-vitamin a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében is fontos szerepet játszik.

3. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Olyan antioxidánsok vannak benne – például lutein és a zeathancin –, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében, hiszen az egészséges immunrendszer a szervezet legjobb védelme. Ebben fontos szerepe van az ellagsav nevű fitokemikáliának is, amely szintén megtalálható az eperben. Az ellagsavról kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, például elnyomja a rákos sejtek növekedését.

4. Késlelteti a ráncok megjelenését

Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönhető, hogy késlelteti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, hiszen a C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami segít javítani a bőr rugalmasságát és rugalmasságát. Mivel a kor előrehaladtával veszítünk a kollagénből, a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása egészségesebb, fiatalabbnak tűnő bőrt eredményezhet. De nem a C-vitamin az egyetlen természetes ránctalanító, ami ebben a gyümölcsben található. A Koreai Köztársaságban található Hallym Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az ellagsav láthatóan megakadályozta a kollagén pusztulását és a gyulladásos reakciót – a ráncok kialakulásának két fő tényezőjét – az emberi bőrsejtekben.

Fresh,Organic,Strawberries,In,A,White,Wood,Basket,By,Plants
Az eperben levő antioxidánsok segíthetnek a rák megelőzésében. Fotó: Shutterstoc

5. Jó hatással van a koleszterinszintre

Olyan fitokémiai anyagokban gazdag, amelyek antioxidáns hatást fejthetnek ki. Csökkentik az LDL, azaz a vérben lévő rossz koleszterin szintjét, megakadályozzák a plakkok felhalmozódását az artériákban. Emellett gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, amely szintén jót tesz a szívnek.

6. Gyulladáscsökkentő 

Az eperben található antioxidánsok és fitokemikáliák segíthetnek az ízületi gyulladások csökkentésében is. A Harvard School of Public Health által végzett tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik heti rendszerességgel fogyasztanak epret, jóval kisebb valószínűséggel emelkedik meg CRP szint, amely a szervezetben lévő gyulladást jelzi.

7. Szabályozza a vérnyomást

Az eper magas káliumtartalma segíthet szabályozni a vérnyomást, és még a magas vérnyomást is csökkentheti azáltal, hogy védelmet nyújt a nátrium negatív hatásaival szemben.

8. Kiváló rostforrás

A rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez, és az eper ebben is segítségünkre lehet. A rosthiányból adódó problémák közé tartozik a székrekedés és a belek gyulladása, amely a 60 év felettiek körülbelül 50 százalékát érinti. A rostok segítenek lassítani a cukrok felszívódását a vérben, ezért kis mennyiségben a cukorbetegségben szenvedőknek is érdemes fogyasztaniuk.

9. Kordában tartja a kilókat 

Az egészséges testsúly megtartása nem csupán az önbizalmunknak tesz jót, de az egyik legjobb védekezés a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulása ellen. Az eper alacsony kalóriatartalmú, így fogyókúra esetén kiváló. 

10. Igazi kincs babavárás idején

Bővelkedik folsavban, amelyet már a családtervezés alatt is érdemes pótolni a szervezetben, csakúgy, mint a babavárás idején. A folsavra a terhesség korai szakaszában van a legnagyobb szükség, hogy segítse a baba agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődését, emellett az eperben található folsav segíthet megelőzni bizonyos születési rendellenességek kialakulását.

Borítókép: illusztráció ( Shutterstock)

Címkék#eper

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!