Elképesztő teljesítmény

2022.05.12. 20:35

Megdöntötte saját rekordját egy női hegyi vezető: tizedszer mászott fel az Everestre

A 48 éves Lakpa Serpa ezzel a világ legmagasabb hegycsúcsának legsikeresebb női meghódítója lett.

Saját korábbi rekordját megdöntve csütörtökön tizedszer mászott fel az Everestre egy nepáli női hegyi vezető, aki ezzel a világ legmagasabb hegycsúcsának legsikeresebb női meghódítója lett.

Lakpa Serpa és több más hegymászó kihasználta a kedvező időjárást, és kora reggel elérte a 8849 méteres hegytetőt

– közölte bátyja, Mingma Gelu expedíciószervező, hozzátéve, hogy testvére jó egészségnek örvend, biztonságban ereszkedik le a csúcsról.

A 48 éves Lakpa Serpának sosem volt esélye, hogy hivatalos oktatásban részt vegyen, mivel el kellett kezdenie pénzt keresni azzal, hogy helymászók felszerelését és ellátmányát cipelte.

Csütörtöki sikeres csúcshódítása volt a tizedik, ennyiszer egyetlen nő sem jutott fel az Everestre. Lakpa Serpa mindig azt mondja, minden nőt inspirálni szeretne, hogy ők is elérhessék az álmaikat.

A nepáli születésű nő az Egyesült Államokban, a connecticuti West Hartfordban él három gyerekével.

Egy másik nepáli hegyi vezető, Kami Rita Serpa szombaton már 26-odszor jutott fel a legmagasabb csúcsra, ezzel ő is megdöntötte saját korábbi rekordját, ő mászott fel a világon a legtöbbször az Everestre. Szombaton egy csapat hegyi vezetőt vitt fel, akik a mászóútvonalon köteleket rögzítettek, hogy hegymászók és hegyi vezetők százai juthassanak fel a hegyre májusban, abban a hónapban, amelynek az időjárása a legkedvezőbb a Himalája csúcsainak megmászására.

Borítóképünkön Lakpa Serpa. Fotó: Prakash Mathema/AFP 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!