Óvja a bőrét!

2022.06.29. 06:22

Futás melegben: mire érdemes figyelni?

Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.

1. KÁNIKULÁBAN INKÁBB NE!

10 és 18 óra között nem szabad futni, mert a szervezet számára nagyon megterhelő. Egy futó nyugalmi állapotánál harmincszor több hőt termel az anyagcseréje melléktermékeként - írja a Diéta és fitnesz. Hűvösben ezt a hőtöbbletet a szervezet hamar leadja a bőrön keresztül izzadással és hőkisugárzással, hőségben azonban a hő nem távozik olyan könnyen. Így előfordulhat, hogy a szervezet túlmelegszik és a testhőmérséklet magasra emelkedik. Nyáron kora reggel vagy késő este fusson.

2. MINDIG LEGYEN ÖNNÉL FOLYADÉK

Ne induljon útnak víz vagy sportital nélkül, hiszen a melegben fokozottan ügyelni kell a folyadék pótlására. Edzés előtt el kell kezdeni a folyadék bevitelét. Futás előtt egy órával érdemes 4-6 dl folyadékot, teát, vizet vagy sportitalt inni. Nagy melegben futás közben kortyoljon 5 percenként, és gyakran öblögessen vízzel, anélkül hogy lenyelné. Futás után regeneráló itallal célszerű pótolni az elpárologtatott folyadékot és ásványi sókat.

3. VISELJEN MEGFELELŐ RUHÁZATOT

A pamut meleg, és nem is vezeti el az izzadságot, nem hűti a szervezetet. Viseljen speciális UV-védelemmel is ellátott, laza technikai felsőrészt, amely vezeti az izzadságot, és így képes a testfelület hűtésére.

4. ÓVJA BŐRÉT, HAJÁT

Viseljen napszemüveget és sapkát. Futás előtt kenje be a bőrét széles spektrumú fényvédő krémmel. Ha hosszú hajú, érdemes UV-védő hajsprayt használni edzés előtt. A hajszálak védelmében fogja össze a haját copfba vagy kontyba.

5. FUSSON ÁRNYÉKOS HELYEN

Nyáron összehasonlíthatatlanul kellemesebb a levegő az erdőben, mint az aszfalton, ráadásul a látvány is megnyugtatóbb.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!