Ami jár, az jár

2022.06.29. 12:10

Németország afrikai műkincseket ad vissza

A gyarmati időkben afrikai nemzetektől elrabolt számos felbecsülhetetlen értékű műtárgyat ad vissza Németország – jelentették be hétfőn német illetékesek.

A műtárgyak között szerepel az északnyugat-kameruni nso nép által anyaistennőként tisztelt Ngonnso kagylókkal kirakott szobra 

– közölte a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány.
A szobor 1903 óta a berlini Néprajzi Múzeum gyűjteményének része, miután egy német gyarmati tiszt, aki a nso néptől zsákmányolta, a múzeumnak adományozta.
Az alapítvány közölte, hogy a múzeum képviselői és a kameruni küldöttek közötti hosszas tárgyalásokat követően az alapítvány igazgatótanácsa a szobor visszaszolgáltatását javasolta.
A testület emellett jóváhagyta 23 műtárgy, köztük ékszerek, szerszámok és divatcikkek végleges visszaszolgáltatását Namíbiának. A tárgyakat, amelyeket szintén az 1884 és 1919 közötti gyarmati időszakban raboltak el, a múlt hónapban kutatás céljából küldték Namíbiába, de a tájékoztatás szerint mostantól már ott is maradnak.

Az alapítvány közölte, hogy elnökét az igazgatótanács arra is felhatalmazta, hogy aláírjon egy megállapodást a Németország által a 20. század elején, a Maji Maji lázadás idején és a gyarmati korszak más konfliktusai során Tanzániából elrabolt tárgyak visszaszolgáltatásáról.

Borítókép: az északnyugat-kameruni nso nép által anyaistennőként tisztelt Ngonnso kagylókkal kirakott szobra  (Berlini Néprajzi Múzeum/Eric Hesmerg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!