Élmény

2022.06.20. 18:44

Több ezer gyerek jut el nyáron az Erzsébet-táborokba

Az Erzsébet-táborok tíz évvel ezelőtt indultak, 2012-ben mintegy 30 ezer gyerek táborozott, idén az év végéig pedig csaknem 180 ezer gyerek táboroztatását tervezik.

Mintegy négy és fél ezer, a gyermekvédelemben élő gyermek jut el nyáron az Erzsébet-táborokba - közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Veszprém megyei Zánkán, az idei táborokat megnyitó eseményen.

Fülöp Attila elmondta, hogy az Erzsébet-táborok tíz évvel ezelőtt indultak, 2012-ben mintegy 30 ezer gyerek táborozott, idén az év végéig pedig csaknem 180 ezer gyerek táboroztatását tervezik. Örömtelinek nevezte, hogy a gyermekvédelemben élő gyermekek közül is négy és fél ezren táborozhatnak.

Az államtitkár úgy fogalmazott, "a szociális törődés első téglája a közösségépítés", ezeknek a gyerekeknek a tábor ezt biztosítja. Ott közösségben vannak, az élmények segítségével könnyebben dolgozzák fel az őket ért traumákat, és a közösségi élmények a családi kötődések hiányát is tompíthatják.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű gyerekekre és a nekik biztosított ottalvós táborokra Zánkán és Fonyódligeten is és az odautazásukra is.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója elmondta, hogy a nyáron Erzsébet-táborba 13 megyéből több mint kétezer, családból kiemelt gyermeket tudnak hozni, ami "ajándék számukra, hiszen számtalan sebük gyógyulását segíti". A táborokban - folytatta - a nehéz élethelyzetű gyerekek mosolyogni tudnak, közösségben lehetnek, egymásba kapaszkodnak, közös programokon vesznek részt, ami sokat segít nekik.

Az alapítvány által ellátott közfeladatot a kormány költségvetési forrásból 2016 óta támogatja. Idén a programra bruttó 10,4 milliárd forint támogatás jut.

A térítésmentes nyári élménytáborok első turnusa vasárnap kezdődött és szombatig tart, a zánkai táborban 4 és 25 év közötti gyerekek, fiatalok és kísérőik vannak.

Borítókép: Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke (b3), Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár (k) és Balog Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese (j) gyerekekkel játszanak az idei Erzsébet-táborok megnyitóján a zánkai táborban 2022. június 16-án. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!