Katasztrófa

2022.07.28. 14:00

Emelkedett a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma

Emelkedett a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint legalább öten meghaltak és több mint százötvenen megsérültek a katasztrófában – közölte csütörtökön a délkelet-ázsiai ország katasztrófavédelme.

A 7-es erősségű szerdai földrengés epicentruma Abra tartományban, Lagangilang városa mellett volt. A földmozgást a több mint háromszáz kilométerrel távolabb fekvő fővárosban, Manilában is érezni lehetett. 

A földrengést közel nyolcszáz kisebb utórengés követte.

Csütörtökön a térségbe utazott Ferdinand Marcos elnök is, hogy személyesen tájékozódjon a károk mértékéről és a mentési munkálatokról.

A katasztrófa tizenháromezer embert érint a hatóságok szerint. 

A földmozgás iskolákat, kórházakat, utcákat és hidakat is megrongált. A helyiek közül sokan a szabadban éjszakáztak, mert tartottak az utórengésektől.

Vigan, 2022. július 27. A Fülöp-szigeteki Tûzvédelmi Hivatal által közreadott képen romok között mentõk és egy rendõr az Ilocos Sur tartományban fekvõ Viganban 2022. július 27-én, miután 7,3-es erõsségû földrengés volt a Fülöp-szigetek északi részén. Egyelõre egy sérültrõl tudni. MTI/EPA/Fülöp-szigeteki Tûzvédelmi Hivatal
Forrás: -

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Viganban több évszázaddal korábban, a spanyol gyarmati időszakban keletkezett épületek rongálódtak meg. A tartományban összesen 460 épületben okozott kárt a rengés, egyebek között Bantay turisták által sűrűn látogatott harangtornyában, amelynek egy része beomlott – mondta el Jeremias Singson kormányzó.

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések. 1990-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország északi részét, a katasztrófának csaknem kétezer halálos áldozata volt.

Borítókép: A Fülöp-szigeteki Tűzvédelmi Hivatal által közreadott képen összedőlt ház az Ilocos Sur tartományban fekvő Santiagóban 2022. július 27-én. MTI/EPA/Fülöp-szigeteki Tűzvédelmi Hivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!