Természeti katasztrófa

2022.07.27. 09:16

Erős földrengés rázta meg a Fülöp-szigetek északi részét (fotók)

A 7,2-es erősségű földmozgást a fővárosban, Manilában is lehetett érezni.

Erős, 7,2-es földrengést jelentettek a Fülöp-szigetek északi részén fekvő Abra tartmányból szerdára virradóra,

a belügyminisztérium szerint mind ez idáig négy halálos áldozatról és legalább 60 sérültről tudni.

Összedőlt ház az Ilocos Sur tartományban fekvő Santiagóban 2022. július 27-én, miután 7,3-es erősségű földrengés volt a Fülöp-szigetek északi részén.
Fotó: MTI/EPA/Bureau of Fire Protection (BFP)/HANDOUT

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a Lagangilang városa mellett történt földrengés középpontja 10 kilométer mélyen volt, a földmozgást a fővárosban, a mintegy 400 kilométerre az epicentrumtól található Manilában is lehetett érezni.

A tájékoztatás szerint a földrengésnek az Abrával szomszédos Benguet tartományban is van két halálos áldozata. Az ABC News ausztrál hírtelevízió azt közölte, hogy legalább két manilai kórházból egy időre evakuálták a személyzetet és több beteget.

Túlélőt mentenek ki egy összedőlt épület romjai alól mentők és rendőrök a Benguet tartományban fekvő La Trinidadban 2022. július 27-én, miután 7,3-es erősségű földrengés volt a Fülöp-szigetek északi részén.
Fotó: MTI/EPA/Fülöp-szigeteki Tűzvédelmi Hivatal

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Rovelyn Villamorra, Lagangilang polgármesterére hivatkozva arról számolt be, hogy a városban utórengéseket is éreztek.

A polgármester a DZRH nevű helyi rádióállomásnak elmondta, hogy a földmozgás nyomán az áramszolgáltatás is leállt a térségben.

A nap folyamán a helyszínre utazik ifjabb Ferdinand Marcos elnök is.

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések is; 1990-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország északi részét, a katasztrófának csaknem 2000 halálos áldozata volt.

Borítókép: Romok között mentők és egy rendőr az Ilocos Sur tartományban fekvő Viganban 2022. július 27-én, miután 7,3-es erősségű földrengés volt a Fülöp-szigetek északi részén. Fotó: MTI/EPA/Fülöp-szigeteki Tűzvédelmi Hivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!