Nagy a választék

2022.07.17. 12:57

Milyen páraelszívót érdemes venni?

Több szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális készüléket.

A legismertebb a főzőlap fölötti falra szerelhető páraelszívó. A gyártók egyaránt kínálnak szabadon álló, kürtős, sátras és sarokba helyezhető darabokat, 50-180 cm-es szélességben, sokféle dizájnnal és stílusban - írja a Lakáskultúra. A fali készülékek konyhai felső szekrénybe építhető változatai között találhatunk fix és kihúzható kivitelű modelleket, 60 és 90 cm-es méretben. A beépíthető gép előnye, hogy rejtve marad, illetve csak egy keskeny csík látszik az előlapból, így nem bontja meg a bútor ritmusát.

Fentről ereszkednek le a sziget és félsziget fölé szerelhető gépek, vagy belesüllyednek az álmennyezetbe. Egyre kedveltebb a pultba süllyeszthető, önálló vagy a főzőlappal összeépíthető páraelszívó, amely működés közben kiemelkedik, ám kikapcsolt állapotban szinte láthatatlan.

Kell a friss levegő!

A legtöbb modell elérhető aktív szénszűrős, azaz belső keringetésű, valamint a szabadba szellőző kivitelben is. A külső kivezetésű elszívóknál a beszívott levegő először a zsírszűrő filteren áramlik át, majd egy légcsatornán át kintre távozik. Ezeknek a készülékeknek a telepítése drágább, viszont csendesebbek, és hatékonyabban vezetik el mind a párát, mind a szagokat. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy légbevezető elemek gondoskodjanak a friss levegő utánpótlásáról. Amennyiben a helyiségben nyílt égésterű gázkészülék található, a kivezetett páraelszívó telepítése engedélyköteles. Szilárd tüzelésű kandallók és kályhák csak akkor lehetnek egy légtérben a kültérre szellőző elszívóval, ha gépészeti terv és kéményseprői szakvélemény igazolja, hogy a légellátás egyidejű működésük esetén is biztosított.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!