Zsákmány

2022.08.16. 19:00

Elrabolt festményeket szerzett vissza a brazil rendőrség

Átszámítva 140 millió dollárt (53,6 milliárd forint) érő festményeket talált meg szerdán Rio de Janeiróban a brazil rendőrség; a remekműveket, köztük Tarsila do Amaral és Emiliano Di Cavalcanti alkotásait, egy műkereskedő 82 éves özvegyétől vette el saját lánya egy bűnbanda segítségével.

This handout picture released by Rio de Janeiro's Civil Police shows police officers holding the painting "Sol Poente" by Brazilian artist Tarsila do Amaral in Rio de Janeiro, Brazil, on August 10, 2022. - A woman was arrested Wednesday in Brazil for allegedly stealing artworks, jewelry, and money worth some 725 million reais (USD 145 million) from her mother in a heist that went on for months, police told AFP. Among the 16 paintings stolen were "O Sono" and "Sol Poente" by Brazilian artist Tarsila do Amaral, estimated at several tens of millions of dollars each, according to local press. (Photo by RIO DE JANEIRO CIVIL POLICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RIO DE JANEIRO CIVIL POLICE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

A festmények egy részét a bűnbanda egyik tagjának lakásában, egy ágy alatt találták meg a rendőrök. A kupac alján hevert az egyik legértékesebb olajkép, Tarsila do Amaral brazil modern festő Sol Poente című, lenyugvó napot ábrázoló, 1929-ben készült festménye.

A 16 ellopott festmény együttes értékét 709 millió realra  becsülik. Néhány kép külföldi gyűjtőkhöz került, közülük kettő a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Művészeti Múzeum alapítójához. Három festményt egy Sao Pauló-i művészeti galériában találtak meg.

Mint a rendőrség kiderítette, a tulajdonos, 

Genevieve Boghici egy nagyszabású csalás és összeesküvés áldozata lett, amelyet saját lánya tervelt ki.

 A miszticizmusra hajló idős nőt 2020 elején a lánya által felbérelt, önmagukat jövendőmondónak és afrobrazil papnőnek kiadó személyek környékezték meg, akik elhitették vele, hogy a lánya halálos beteg, és nagy összegeket csaltak ki tőle azzal az ígérettel, hogy ráolvasással megmentik az életét.

Egy idő után az özvegy gyanút fogott, és nem volt hajlandó többé fizetni, ezért a lánya végül gyakorlatilag bezárta fényűző copacabanai otthonába, megfenyegette, megverte, majd a személyzet elbocsátásával lehetővé tette, hogy bűntársai több lépcsőben észrevétlenül ellopják a festményeket.

Tarsila do Amaral, akinek három remekműve is a bűnözők kezére került, a 20. század egyik legjelentősebb dél-amerikai festőjének számít, híres a színek bátor használatáról, élénk tájképeiről és sajátos brazil stílusáról. Az 1920-40-es években a brazil modernista mozgalom egyik meghatározó alakja volt, 1973-ban hunyt el 86 évesen.

Borítókép: Brazil rendőrök a Tarsila de Amaral Sol poente című, elrabolt, majd visszaszerzett festményével, fotó: Rio de Janeiro Civil Police/AFP
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!