Szomorú

2022.08.10. 14:20

Hiába tettek meg érte mindent, elpusztult a Szajnába tévedt delfin

A rendkívüli erőfeszítések ellenére elpusztult a Szajnából szerdán kiemelt fehér delfin - közölték a hatóságok szerdán.

Fotó: .

"Azt a szomorú hírt kell közölnünk, hogy a példátlan mentőakció ellenére elpusztult a fehér delfin" - jelentette be a franciaországi Calvados prefektúrája a Twitteren.

A Szajnába tévedt fehér delfin, vagyis beluga válságos állapotban volt már egy hete, és elpusztult, miután kiemelték a folyóból, és egy zsilip felé szállították, hogy ott gondoskodjanak róla - közölték a helyi szervek. A delfinről a korábbi vizsgálatok megállapították, hogy hímnemű és rendkívül alultáplált.

Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre a múlt héten észlelték a beluga megjelenését. A Sea Shepherd környezetvédelmi csoport franciaországi szervezete drónokat és egy hajót küldött a delfin követésére.

Az állatvédők megpróbálták heringgel etetni, ám a delfin nem fogyasztotta el a táplálékot. Később úgy döntöttek, hogy a delfint kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vizéből. Először egy tengerhez közeli sós vizű medencébe helyezték volna át, majd szerdára virradóra úgy döntöttek, hogy több napos megfigyelés után egy zsilipből visszaengedik a tengerbe.

A delfint szerda reggel kiemelték a Szajnából, vér- és ultrahangos vizsgálatnak vetették alá, és egy szállítóhajón helyezték el. A tervek szerint innen egy hűtőkamionban szállították volna a tengerhez.

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt francia folyókba. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában. Májusban egy csordától eltévedt kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna vagy orka úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán. Az állat beteg volt, és elpusztult, még mielőtt visszaterelhették volna a tengerbe.
 Borítókép: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!