Ami jár, az jár

2022.08.16. 15:30

Százforintnyi vasúti túlszámlázás miatt nyert pert egy indiai ügyvéd

Huszonkét év után nyert pert az indiai vasúttársaság ellen egy ügyvéd, aki jogtalannak tartotta, hogy 20 rúpiával (mintegy 100 forinttal) többet fizettettek vele egy jegyért – számolt be az esetről a The Guardian online kiadása.

Forrás: Shutterstock

A most 66 éves férfi még 1999-ben vett jegyet egy Uttar Prades állambeli pályaudvaron. Hetven rúpia helyett kilencvenet kellett fizetnie. Hiába reklamált a túlárazás miatt, a különbözetet nem kapta vissza. Az ügyvéd ezután fordult bírósághoz.

 

Huszonkét év alatt száz tárgyalást tartottak az ügyben, és a legfelsőbb bíróság a múlt héten kimondta: az északkelet-indiai vasúttársaságnak 15 ezer rúpiát (körülbelül 75 ezer forintot) és 12 százaléknyi kamatot kell fizetnie. Amennyiben 30 napon belül nem kapja meg a férfi a pénzt, a kamat mértéke emelkedik.

 

Bár az összeg, amellyel a férfit annak idején becsapták, jelentéktelen, az ügy – kitartásának köszönhetően – mégis eljutott a legfelsőbb bírói fórumig, ahol igazat adtak neki.

Családja is hiába próbálta az évek alatt meggyőzni, hogy a pereskedés értelmetlen és puszta időpocsékolás, a férfi nem adta fel.

 

Ez nem a pénzről szól, hanem az igazságért és a korrupció ellen folytatott harcról. Megérte 

 

– mondta a férfi.

Az eset jól példázza az indiai bíróságok túlterheltségét. Mintegy 40 millió ügy „akadt el” a rendszerben, nem ritka, hogy 10–15 év alatt zárulnak le a perek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!