A hangulat kedvéért

2022.09.14. 13:30

DiCaprioéknak fizetniük kell a sziget megrongálásáért

A thaiföldi legfelsőbb bíróság kedden elrendelte A part című 2000-es kalandfilmből világhírűvé vált Maja-öböl (Maya Bay) helyreállítását.

A turizmus növekedése miatt a tenger élővilága is sérült, így a strandot két évre lezárták

Forrás: Shutterstock

A forgatási helyszínek egy részének otthont adó Krabi tartomány hatóságai 100 millió bahtot (körülbelül egymilliárd forint) követeltek a természetvédelmi övezetben végrehajtott változtatásokért. 

A még 1999-ben benyújtott keresetben azzal vádolták a thaiföldi kormányzati ügynökségeket és a 20th Century Fox filmstúdiót, hogy tönkretették a terület növényvilágát. A film kedvéért több kókuszpálmát ültettek, hogy "trópusiasabb" hangulatot teremtsenek. 

A 20th Century Fox leszögezte: a forgatás végeztével visszaállították a strand eredeti állapotát, sőt több tonna szemetet is eltakarítottak.

Panoramic,View,Of,Lush,Green,Picture,Perfect,Tropical,Island,,Phi-phi
A Phi Phi-sziget déli részén fekvő, sokáig felfedezetlen Maja-öböl
Forrás: Shutterstock

A thaiföldi legfelsőbb bíróság végül helyt adott az ügyet tárgyaló polgári bíróság ítéletének, amely az erdővédelmi hatóságokat bízta meg az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigetén található álomstrand rehabilitálásával. A szervezet harminc napot kapott, hogy bemutassa a helyreállítási terveket. 

A legfelsőbb bíróság ítélete egy több mint húsz éve tartó jogi huzavona végére tett pontot.

A part című filmet Danny Boyle vitte mozivászonra Alex Garland regénye alapján, Leonardo DiCaprio főszereplésével. A film bemutatója után tömegek keresték fel a keskeny, 250 méter hosszú partszakaszt: volt, hogy naponta hatezer turista fordult meg a száz méter magas sziklák övezte területen.

A forgalom következtében a festői szépségű vidék korallzátonya és tengeri élővilága súlyosan megrongálódott, ezért 2018 júniusában lezárták a strandot. 

Az öböl az év eleje óta újra látogatható, de szigorú szabályokkal óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!