Figyelmeztetés

2022.09.29. 08:00

Halálosak lehetnek egyes étrendkiegészítők

Sokan szednek étrend-kiegészítőket, hogy egészségesebbek legyenek, azt viszont kevesen tudják, hogy egyes vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények vagy probiotikumok nem kompatibilisek egymással, sőt, veszélyes kölcsönhatásba léphetnek egymással.

Érdemes odafigyelni a vitaminok egymásra gyakorolt hatásaira

Forrás: Shutterstock

Összeállításunkban megnézzük, mely készítményeket nem szabad kombinálni egymással. Egyes étrend-kiegészítőknek nemcsak előnyeik, de egészségügyi kockázataik is lehetnek: hatással lehetnek a laboratóriumi eredményeinkre, esetleg veszélyes komplikációkat okozhatnak műtétek során – írja az Origo.

A veszély csak fokozódik, ha egynél több készítményt szedünk.

Magnézium és kalcium

A magnézium egy olyan ásványi anyag, ami több száz élettani folyamatban játszik kulcsszerepet: többek között befolyásolja az izom- és idegműködést, a vércukorszintet és a vérnyomást. Megtalálható a leveles zöldségekben, hüvelyesekben, diófélékben, magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban. Étrend-kiegészítőként is kapható, bár ennek szedése nem minden esetben javasolt. 

Vitamin,Tablets.,Bottle,With,Colored,Pills,On,Blue,Background.,Multivitamins.
Összeállításunk segít kialakítani a napi rutint az étrendkiegészítők szedésében
Forrás: Shutterstock

A kalcium nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz. Olyan élelmiszerekben található meg, mint a tej, a joghurt és a sajt.

A magnézium és kalcium együttes szedése tartogathat veszélyeket. 

Akiket magnéziumhiány fenyeget, azoknak ajánlatosabb a kalciumot lefekvés előtt, és nem étkezés közben bevenniük. Ennek oka, hogy az étkezés közben bevett kalcium negatívan befolyásolhatja a táplálékban található magnézium felszívódását.

C-vitamin és réz

A C-vitamin segíti a kollagén, azaz a sebek gyógyulását lehetővé tévő fehérje létrehozását. Az emberek különböző okokból szednek C-vitamin-kiegészítőket

A réz egy olyan ásványi anyag, ami részt vesz az energiatermelésben, és segít létrehozni a test szerkezetét adó kötőszövetet.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy nagy mennyiségű (1500 mg feletti) C-vitamin szedése csökkentheti a réz felszívódását.

A megállapítás fiatal férfiak körében végzett kutatáson alapult, és valószínűleg csak azokat érinti, akik az ajánlottnál eleve kevesebb rezet visznek szervezetükbe.

Vas és zöldtea

A vas nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vörösvértestek a tüdőből oxigént szállítsanak a szövetekhez. 

A zöld tea egyre népszerűbb ital, egyes vizsgálatok szerint javítja a szellemi teljesítményt, enyhíti az emésztési panaszokat és a fejfájást, valamint véd a rák és a szívbetegségek ellen.

A zöld tea vassal együtt történő fogyasztása ugyanakkor csökkentheti az ásványi anyag felszívódását. Bár a hatás a legtöbb ember számára nem látványos, mégis érdemes külön szedni őket.

További részletekért kattintson ide.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!