El tudja képzelni?

2022.09.20. 08:18

Húszbillió is lehet a Földön élő hangyák száma

Becslések szerint a hatlábú rovarok együttes súlya meghaladja az összes vadon élő madárét és emlősét együttvéve.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Thammanoon Khamchalee

Húszezer milliárdra becsüli a Földön a talajban és a fákon élő hangyák számát egy nemzetközi kutatócsoport; ez azt jelenti, hogy minden emberre 2,5 millió hangya jut.

A Würzburgi Egyetem kutatója, Patrick Schultheiss vezette kutatócsoport becslései szerint a hatlábú rovarok együttes súlya meghaladja az összes vadon élő madárét és emlősét együttvéve.

Mivel egyes régiókról és a hangyák egyes élettereiről nincsek adatok, a kutatók szerint a rovarok valós száma még a becsültnél is nagyobb lehet - áll a tanulmányban, amelyet hétfőn közölt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings (PNAS).

A tanulmány szerzői 450 hangyakutatást értékeltek ki, ezek az összes kontinens 1300 élőhelyéről tartalmaztak adatokat, és lefedték a legjelentősebb olyan természetes élőhelyeket, ahol a hangyák előfordulnak a felszínen.

Korábbi becslések sokkal kevesebbre taksálták a Földön élő hangyák számát, két amerikai biológus 1994-ben például 1 és 10 ezer milliárd közé becsülte a globális populációt. A friss kutatás szerzői szerint ez azzal magyarázható, hogy a két amerikai tudós csak dél-angliai régiókban mérte a hangyasűrűséget és ezt vetítette ki a Föld egészére.

A PNAS-ban közölt kutatás szerint a felszínen élő hangyák közel kétharmada - 61 százaléka - a trópusi esőerdőkben és a trópusi szavannákon él. 

A hangyáknak több mint 15 ezer faja és alfaja van, de a valós szám ennél nagyobb is lehet, mert létezhetnek még felfedezetlen fajok is. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hangyák jelentősen hozzájárulnak az ökoszisztémák fennmaradásához, például azzal, hogy terjesztik a növények magvait.

Címkék#hangya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!