Áttörés a gyógyszerkutatásban

2020.01.30. 10:08

A cukormolekula lehet a vírusok elleni új fegyver

Svájci és brit kutatók úgy módosították a cukormolekulát, hogy egyszerű kölcsönhatás révén pusztítsa el a vírusokat anélkül, hogy az emberre ártalmas lenne. A módszer az újonnan megjelenő vírusok ellen is bevethető lehet.

Forrás: Shutterstock

Az úgynevezett vírusölő anyagok, mint a fertőtlenítőszerek, szintén az egyszerű kölcsönhatás révén pusztítják el a vírusokat. A vírusok ellen jelenleg legtöbbször használt gyógyszerek úgy hatnak, hogy megakadályozzák a vírusok fejlődését, de nem pusztítják el őket. Emellett nem is mindig megbízhatóak: a vírusok mutálódhatnak és ellenállókká válhatnak a kezelésekkel szemben.

„Ezen akadályok legyőzése és a vírusfertőzések hatékony leküzdése érdekében egészen más kiindulópontot kerestünk” – mondta Caroline Tapparel Vu, a Genfi Egyetem kutatója, aki munkatársaival és a lausanne-i műszaki egyetem (ETH Lausanne) Francesco Stellacci vezette kutatócsoportjával közösen mutatta be az új módszert a Science Advances című folyóiratban.

Arany helyett cukor

A kutatók már korábbi munkáik során kifejlesztettek egy aranyon alapuló antivirális szert. Ugyanennek az elvnek a használatával sikerült most természetes glükózszármazékokkal, úgynevezett ciklodextrinekkel kifejleszteni egy ilyen szert.

„A ciklodextrineknek számos előnye van: még inkább biokompatibilisek, mint az arany, egyszerűbb az alkalmazásuk, a szervezet részéről nem váltanak ki ellenállást, és nem mérgezőek” – mondta Samuel Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

„A ciklodextrineket már széles körben alkalmazzák, különösképpen az élelmiszeriparban, ami megkönnyíti a gyógyszeres kezelések piacra dobását” – emelte ki Valeria Cagno, a Genfi Egyetem tudósa.

A koronavírus is reszkethet

A módosított cukormolekulák vonzzák a vírusokat. A vírusok külső burkát elpusztítva képesek a fertőző részecskéiket is megsemmisíteni ahelyett, hogy csak a vírus növekedését gátolnák.

Ez a mechanizmus, úgy tűnik, minden vírusnál működik

- állapították meg a tudósok légúti és herpeszfertőzésért felelős vírusok vizsgálatával.

A szakértők szabadalmi bejelentést nyújtottak be, és céget alapítottak a gyógyszeres fejlesztések kutatására. A ciklodextrinekből krémek, gélek vagy orrsprék is készíthetők.

Bár bizonyos vírusok, például a hepatitisz-C vagy a HIV ellen rendelkezésre állnak hatékony gyógyszerek, ezek azonban specifikusak. Az új, széles spektrumú antivirális szerek fejlesztése elengedhetetlen, különösen a leginkább pusztító vagy újonnan megjelenő vírusok ellen, amelyekre még nincs kezelés. Ez az új fejlesztés például a koronavírushoz hasonló legújabb vírusok ellen is bevethető lehet a jövőben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!