figyelemfelkeltés

2019.03.25. 18:00

A francia Pókember toronyházat mászott meg a Notre-Dame megmentéséért

A francia nemzeti örökség részét képező műemlék az összeomlás szélén áll.

Climber Alain Robert, 47, the "French Spider-Man" who has climbed the likes of Taipei 101 and the Eiffel Tower barehanded. Robert is in town to promote the extreme sports extravaganza Mettle Games, which will take place near the end of the year. For 8 Questions.

Forrás: AFP

Fotó: SINGAPORE PRESS HOLDINGS

Megmászott egy 185 méter magas, 37 emeletes toronyházat hétfőn a párizsi régióban a francia Pókember, az 56 éves Alain Robert „a Notre-Dame megmentése érdekében”.

A francia nemzeti örökség részét képező műemlék az összeomlás szélén áll

– mondta Alain Robert az AFP francia hírügynökségnek a francia főváros egyik jelképének számító épületre utalva.

„150 millió euróra (47,5 milliárd forint) van szükség a székesegyház helyreállításához”

– tette hozzá a magas épületek megmászásáról ismert férfi. A Notre-Dame barátai szervezet megerősítette az összeget, hozzátéve, hogy Franciaországban és külföldön is keresnek mecénásokat.

Alain Robert nem lépett kapcsolatba velünk.

Nem kértünk tőle semmit, de ez a lépés segíthet nekünk

– ismerte el André Finot, a székesegyház és a szervezet kommunikációs igazgatója. „Magától értetődően azonban senkit sem bátorítunk hasonló akciókra” – tette hozzá.

A La Défense negyedben álló Engie toronyház megmászása mintegy 45 percig tartott. A hajlított, csupa üveg épületet 2008-ban tervezte Denis Valode és Jean Pistre építész.

Alain Robert, aki rendszerint engedély nélkül mászik, egyedül és minden biztosító felszerelés nélkül, néhány médiumot értesített, de a kiválasztott toronyházat nem árulta el előre.

A francia Pókembert, aki hét éve Balin él, január végén őrizetbe vették az után, hogy megmászta Manila egyik legmagasabb toronyházát, a 47 emeletes GT tornyot.

Júniusban a világ ötödik legmagasabb felhőkarcolójával próbálkozott Szöulban, de fel kellett hagynia a kísérlettel, mert a Lotte World Tower biztonsági őrei közbeléptek.

2016-ban Alain Robert már mászott a La Défense negyedben, akkor minden eszköz nélkül a Tour Total felhőkarcolót mászta meg.

Borítókép: Alain Robert a francia Pókember / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!