izzasztó jövő

2021.09.27. 16:59

A ma születő generáció hétszer több hőhullámot fog megtapasztalni, mint az előzők

Egy ma születő gyermek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fog megtapasztalni a klímaváltozás következtében, mint az 1960-as évek szülötte: élete során kétszer annyi erdőtüzet, háromszor annyi áradást és terméskimaradást és hétszer annyi hőhullámot fog átélni, amennyiben az üvegházhatású gázok csökkentésére hozott stratégiájukat tartani tudják az országok. Az eredményre egy nemzetközi kutatócsoport jutott, elemzésükről a Science című tudományos lapban számoltak be.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakértők a hőmérséklet globális alakulására és a szélsőséges időjárási jelenségekre vonatkozó előrejelzéseket vetették össze a népesség adataival és a várható élettartammal. Az átlaghőmérséklet világszintű növekedésére vonatkozóan különböző forgatókönyveket vettek figyelembe.

Számításaik szerint

egy 1960-ban született személy átlagosan 2-6 hőhullámot tapasztal meg élete során. Egy 2020-ban született gyerek ellenben már 10-26 hőhullámot, ha a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét sikerül 1,5 Celsius-fokban korlátozni.

Ha a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik, a hőhullámok száma 15-29 lehet, ha pedig a kormányok nem változtatnak jelenlegi klímastratégiájukon, az 21-39 hőhullámot eredményezhet a ma születő generáció életében.

A többi szélsőséges időjárási jelenség esetében is növekedés várható. A ma 40 évesnél fiatalabbak korábban nem tapasztalt mértékben élhetnek meg aszályokat, hőhullámokat, áradásokat és terméskimaradásokat Wim Thiery, a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint.

Az eredmények alapján komoly veszélyek fenyegetik a fiatal generációk biztonságát, a kutatók szerint az emisszió drasztikus csökkentésére van szükség.

Különösen erőteljesen fog növekedni a szélsőséges időjárási események száma a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Az alacsonyabb átlagjövedelmű országok fiatal generációit erőteljesebben érinti a probléma, mint a gazdagabb országokét. A 2016 és 2020 között Afrikában, a Szaharától délre született gyerekek 5,6-6-szor több szélsőséges időjárási eseményt fognak megélni. Európában négyszer többet fognak megtapasztalni a mai kisgyerekek.

„A jó hír az, hogy a klímaterheltség nagy részét levehetjük gyerekeink válláról, ha a Föld felmelegedésének mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzuk úgy, hogy felfüggesztjük a fosszilis tüzelőanyagok használatát” – mondta Katja Frieler társszerző, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa.

Globális szinten ez a fiatal generáció számára 24 százalékkal kevesebb szélsőséges időjárási eseményt jelentene ahhoz képest, ha az államok az emissziócsökkentés jelenlegi mértékénél maradnak. Európát tekintve ez 28 százalékos csökkenést jelentene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!