reakcicó

2019.04.05. 06:32

A macskák tényleg figyelnek a nevükre

Japán kutatók tudományosan igazolták, hogy a házi macskák képesek megkülönböztetni nevüket más szavaktól, és reagálnak is rá.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jimmy Yan

A legtöbb macskatulajdonos ezt tapasztalatból tudja, de a tokiói Sophia Egyetem kutatói most először szolgáltatták tudományos bizonyítékkal arra, hogy

a házi macskák képesek megkülönböztetni az emberek által kimondott szavakat.

Szaito Acuko, a japán egyetem kutatója szerint nincs bizonyíték arra, hogy a macskák értelmet tulajdonítanak a gazdik szavainak vagy saját nevüknek. Helyette

megtanulták, hogy ha nevüket hallják, az összekapcsolódik valamiféle jutalommal, például élelemmel, játékkal vagy valami rossz dologgal, például az állatorvoshoz utazással.

Mivel a nevüket gyakran hallják, a hangzása különlegessé válik számukra, még akkor is, ha valójában nem értik, hogy az az identitásukra utal.

Szaito és munkatársai a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be kísérleteiket, amelyeket 26-34 macskával végeztek.

A négy különböző kísérletben a macskák először gazdijuk hangját hallották felvételről, majd másik személy hangját, aki lassan négy főnevet, majd más macskák nevét mondta, végül az adott macska nevét.

Sok macska először reagált, akár feje, fülei vagy farka mozgatásával, de amikor a szavakat hallotta, már nem érdekelte a dolog őket. A leginkább azonban arra reagáltak, amikor saját nevüket hallották, még akkor is, ha nem gazdájuk, hanem teljesen ismeretlen ember szólította őket.

Ez azt bizonyítja, hogy a macskák képesek megkülönböztetni a nevüket más szavaktól – írták a kutatók.

A macskák mintegy 9500 éve élnek együtt az emberrel. Ma a világon mintegy 600 millió macska él emberekkel együtt, néhány országban a számuk azonos a kutyákéval, sőt meg is haladja. Japánban, ahol a kutatást végezték, 9,5 millió macska és 8,9 millió kutya van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!