Henley Passport Index

2019.03.28. 18:06

A magyar a világ egyik legerősebb útlevele

199 ország okmányát és 227 úti célt vizsgáltak meg.

Zajta, 2015. június 27. Útlevélellenõrzés az ideiglenesen megnyitott határon a Zajtát a romániai Nagypeleskével összekötõ, a magyar-román határon átvezetõ úton 2015. június 27-én. A csaknem hét kilométer hosszú, uniós támogatással megépített útszakasz átadása alkalmából ezen a napon 10 órától éjfélig megnyitották az államhatárt Magyarország és Románia között. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A vi­lág tizedik leghasznosabb út­leve a ma­gyar, amivel vízum nél­kül is sok helyre, pontosan 180 országba le­het eljutni. A nemzetközi Henley Passport Index a hasznosság és a biztonság kritériumai alapján állította fel erősorrendjét, 199 útlevelet és 227 úti célt vizsgálva meg – írja a Borsonline.

Ezek alapján a legerősebb ok­mány a japán, ami 189 országba jó vízum nélkül. A magyar nem sokkal marad el ettôl: vízumot pedig főként Ázsia és Afrika területein kérnek hozzá. A ma­gyarral egy kategóriába esik a szlovén, a lett, a szlovák és a litván dokumentum.

Hasznosabb a magyar, mint a rangsorban nem sokkal mögötte álló brazil, lengyel, horvát vagy monacói hivatalos papír. A leggyengébb okmányok a harcok sújtotta területek közül kerültek ki.

Borítókép: illusztráció / MTI: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!