szigorúan védettek

2019.12.04. 18:20

A németek nagy örömére egyre több farkas él az országban

Németországban több mint 150 éve kihaltak ezek a ragadozók, csupán a 2000-es évek óta telepedtek le újra az országban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Waitandshoot Production

Több mint 100 farkasfalkát észleltek Németországban 2018 és 2019 között – ismertette a friss adatokat a német Természetvédelmi Szövetség (BfN) és a Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központ (DBBW).

A 105 falka mellett 25 farkaspárt és 13 egyedül élő példányt számoltak össze. A korábban vizsgált időszakban 77 falkát, 40 párt és 3 egyedül élő farkast dokumentáltak.

„Növekszik a németországi farkaspopuláció” – mondta Beate Jessel, a BfN elnöke, hozzátéve, hogy négy szövetségi tartományban is első ízben észleltek magányos példányokat.

A farkasok több mint 150 évvel ezelőtt kihaltak Németországban, ám 2000 óta ismét honosak és ma már szigorúan védett állatok. A BfN és a DBBW szerint a falkák mérete „nagyon változó”. Egy tipikus falka általában két szülőből és az utolsó két évben született összes utódból áll.

Az illetékesek szerint legkevesebb 300 kifejlett farkas él az állatoknak bizonyítottan otthont adó németországi területeken.

Védett státusuk ellenére azonban az elpusztult példányok száma 60 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A közúti balesetekben elpusztult 83 egyed több mint fele még kölyök volt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!