műemlékvédelem

2021.04.30. 09:28

A régészek féltik az Akropoliszt a drámai strukturális változtatásoktól

Attól tartanak, hogy az Akropolisz felújításához tervezett drámai strukturális változtatások csak az idegenforgalom növelését szolgálják.

Athén, 2020. május 18. Holland turisták az athéni Akropoliszon 2020. május 18-án. Görögországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újranyitották a látogatók elõtt az Akropoliszt és az összes régészeti mûemléket, a múzeumok azonban csak június 15-tõl nyithatják meg kapuikat. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Fotó: Oresztisz Panajotu

A The Art Newspaper cikke szerint a görög kulturális minisztérium arra hivatkozik, hogy a felújítással csak „a korábbi helytelen beavatkozásokat számolják fel”, ám a projekt ellenzői úgy vélik, hogy

a változtatások szembe mennek a műkincsek megóvásának nemzetközi irányelveivel.

Az Akropolisz nyugati bejáratánál tervezett nagyszabású átépítési munkálatokat görög régészek és a szakma külföldi képviselői is ellenezték. A terv elvetését nyílt levélben kérték neves szakemberek.

Az Akropolisz az UNESCO világörökség része és Görögország leglátogatottabb régészeti helyszíne, a Görög Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban több mint hárommillió látogatót fogadott. A helyszínen folyamatos és rendszeres restaurálási és ásatási projektek folynak a 19. század óta.

A legújabb változtatási tervek azt a célt szolgálják, hogy a turisták könnyebben meg tudják közelíteni a régészeti helyszínt és gördülékenyebbé váljon a forgalom.

A terveket február elején fogadta el a Központi Régészeti Tanács, majd ezt követően a kormány bejelentette, hogy ősszel átfogó tudományos vizsgálatot végeznek.

Borítókép: Holland turisták az athéni Akropoliszon 2020. május 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!