föld alatti terem

2020.02.20. 12:30

A Romulus-kultusznak szentelt oltár és szarkofág került elő Rómában

A fontos leletek a Forum Romanumon kerültek elő.

Italy, Lazio, Rome, historical center listed as World Heritage by UNESCO, Piazza del Campidoglio (Capitol Square), Capitol museum, Romulus and Remus nursed by the Capitoline Wolf

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: Philippe Blanchot

A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot egy föld alatti teremben (hipogeum) találták meg – közölte Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója hétfőn.

A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll, amely az időszámításunk előtti 6. századból származik.

A különleges leleteket egy évvel azt követően találták, hogy megkezdődtek a területen az ásatások Giacomo Boni velencei régész dokumentumai alapján. Boni a 20. század elején számolt be arról, hogy feltételezhetően létezik egy Romulus tiszteletére létrehozott kultuszhely nem messze a Comitiumtól, a Forum Romanum északnyugati részén lévő törvényhozó népgyűlés helyszínétől.

Virginia Raggi római polgármester a Twitteren rendkívülinek nevezte a leleteket. „Róma újra és újra meglep minket kincseivel” – írta. Több részletet nem árultak el a leletekről: pénteken sajtótájékoztatón fogják bemutatni őket.

A római mitológia szerint az ikerpár, Romulus és Remus alapította Rómát i.e. 753-ban. A mítosz szerint az ikrek a háborúk istene, Mars és Rhea Silvia papnő gyermekei voltak.

Borítókép: Romulus és Remus, a Rómát alapító testvérpár közkeletű ábrázolása az őket szoptató nőstényfarkassal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!