Sarkvidék

2019.11.18. 15:45

A tengerek planktonjai kevésbé képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

A hidegebb vizekben élő mikrobaközösségek számára nehezebb alkalmazkodni a magasabb vízhőmérséklethez.

Forrás: Shutterstock

A hidegvízű sarkvidéki tengerek planktonjai kevésbé képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, mint a melegebb vizekben élők. Sok sarkvidéki planktonfaj ezért kiszorulhat jelenlegi élőhelyéről, ami hatással lehet a halállományra és az emberi táplálkozás alapjaira – közölte a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH).

A planktonok többek között baktériumokból, vírusokból, növényi és állati egysejtűekből állnak.

Ezek a mikroorganizmusok, amelyeket a tengeri áramlatok mozgatnak a világ vizeiben, a tengerek minden táplálékláncának alapját alkotják.

Az algák és kékalgák fotoszintetizálnak és ezzel oxigént hoznak létre, megkötik a széndioxidot, így

elnyelik az ember okozta szén-dioxid-emisszió egy részét.

A planktonok sokszínűségének kutatásához a Tara Oceans nevű expedíció átszelte 2009-ben és 2013-ban a világot és a világ tengereiben 210 helyszínen kereken 35 ezer vízmintát gyűjtött különböző mélységekből. Az expedíció során gyűjtött adatok elemzését végezte el egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők a Cell című szaklapban megjelent két tanulmányukban a planktonok faji sokszínűségének globális eloszlásáról és a genetikai sokszínűségükről számolnak be.

Az egyik tanulmány szerint

a planktonok faji sokszínűsége egyenlőtlenül oszlik el a világ vizeiben.

Bár az óceánok egyetlen összefüggő ökoszisztémát alkotnak, a sarkvidékek felé haladva csökken a biodiverzitás mértéke.

A második tanulmányban Shinichi Sunagawa, az ETH és a Svájci Bioinformatikai Intézet (SIB) kutatója vezetésével a tudósok elsősorban a planktonok részét képező baktériumokat és archeákat vizsgálták. Megállapították, hogy ezek a mikrobák a melegebb vizekben nagyobb génkészlettel rendelkeznek, mint a sarkvidéki vizekben élők.

Ez rugalmasabbá teszi őket. Szükség esetén a mikrobák közössége különböző géneket be- és kikapcsolhat, így gyorsan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez – közölte az ETH.

Mivel kevesebb fajból állnak és genetikailag is kevésbé sokszínűek, a hidegebb vizekben élő mikrobaközösségek számára nehezebb alkalmazkodni a magasabb vízhőmérséklethez.

A tudósok szerint eredményeik arra utalnak, hogy erőteljesebben kell specializálódnia ezeknek a fajoknak. Emiatt a hidegebb tengeri régiók mikrobáit egy napon kiszoríthatja a melegebb óceánok konkurenciája.

Ha megváltozik a planktonok összetétele, megváltozik a halak táplálkozásának alapja és végeredményben az embereké is.

A világ vizeinek felmelegedése és a planktonok ezzel járó változása a teljes ökoszisztéma számára nehezen belátható következményekkel jár – emelték ki a szakértők.

A vízmintákat viszonylag rövid idő alatt, négy éven belül gyűjtötték, ebből a fejlődésvonal nehezen kiolvasható. A kutatók szerint a változások megfigyeléséhez hosszútávú és interdiszciplináris projektekre van szükség.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!