védelem

2020.10.01. 10:21

A tigrisek kereskedelmi célú adásvételének betiltását követeli a WWF

Az állatok élőhelyének pusztulása mellett a vadorzás jelenti továbbra is a legnagyobb veszélyt.

Forrás: Shutterstock

A tigrisek kereskedelmi célú adásvételének betiltását követeli az Európai Unióban a Természetvédelmi Világalap (WWF).

„A tigrisek és a tigrisektől származó termékek illegális vagy rosszul szabályozott kereskedelme a vadorzás miatt veszélyt jelent az utolsó vadon élő példányokra” – mondta Arnulf Köhncke, a WWF Németország biológiai sokszínűségért felelős részlegének vezetője a Lipcsei Állatkertben, ahol a világszervezet bemutatta a tigrisek európai unióbeli kereskedelméről szóló jelentését.

Az európai országok, például Belgium, Németország, Franciaország vagy Olaszország, a tigrisek 30 legnagyobb exportőre és importőre közé tartoznak a világon.

A WWF szerint az Európai Unióban megengedett harmadik országba kereskedelmi célból tigriseket szállítani. A jelentés leírja, hogy 2013 és 2017 között szállított 187 élő példány közül 43 adásvétele kereskedelmi célból, például magántenyésztőknél szaporítási céllal történt. Ehhez jön még 73 tigris, melyek cirkuszokba, szabadidőparkokba és utazó showműsorokba kerültek például Vietnamban, Kínában, Szingapúrban, Oroszországban és Törökországban.

Tigrisekkel kapcsolatos termékeket 95 esetben koboztak el. A WWF szerint különösen népszerűek a tigrisszőrmék, valamint a péniszek és csontok, amelyek állítólagos gyógyhatásuk miatt kelendők.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) ugyanakkor minden tigristermék kereskedelmi célú adásvételét megtiltja.

Az állatkertek információs rendszere szerint 199 tigris él európai állatkertekben. Ezeken kívül is sok tigrist tartanak azonban a kontinensen.

„Tulajdonképpen nem ismerjük a pontos számot, mert minden országnak különböző nemzeti rendeletei vannak erre vonatkozóan” – mondta Köhncke. Csak kevés országnak van adatbázisa a nagymacskákat tartókról és a magántenyésztőkről.

„A magáncélú és kereskedelmi célú adásvételnek vannak kiskapui, melyeket be kell zárni” – mondta Jörg Junhold, a németországi állatkertek szövetségének (VdZ) elnöke, a Lipcsei Állatkert igazgatója.

Jelenleg mintegy 3890 tigris él szabadon a WWF szerint. 2009-ben még csupán 3200 példány élt szabadon, ezért 2010-ben a 13 „tigrisállam” mindegyikének kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022-ig megkétszerezi a területén szabadon élő egyedek számát.

Az, hogy ma már mintegy 3890 a vadon élő egyedek száma, elsősorban Nepál, India és Oroszország sikeres tigrisvédelmi intézkedéseinek köszönhető.

Az állatok élőhelyének pusztulása mellett a vadorzás jelenti továbbra is a legnagyobb veszélyt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!