Globális felmelegedés

2020.03.10. 13:26

Aggasztó változások elé néz Ausztrália

A klímaváltozás miatt valószínűleg súlyosbodni fog a következő években az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség – állapították meg ausztrál kutatók a Nature című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A viharos szél által egy parkoló autóra döntött fatörzset néz egy munkás Sydney-ben 2020. február 19-én.

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: Steven Saphore

Az Indiai-óceán felszíni vizeinek hőmérséklete hatással van az ausztráliai esőzésekre, illetve hőmérsékleti viszonyokra, és a jelenleg megfigyelhető aggasztó változások nyomán egyre melegebb és szárazabb környezeti feltételekre kell felkészülni a kontinens délkeleti részén.

Ausztrália ezen régióját súlyos szárazság és rekordmeleg sújtotta tavaly, amiért nagyrészt az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérsékletingadozási jelenség volt a felelős, és az elmúlt hónapok bozóttüzei is ezt a térséget sújtották a legjobban.

Az indiai-óceáni dipólus az Indiai-óceán nyugati (afrikai oldal) és keleti (ausztráliai oldal) medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében bekövetkező szabálytalan ingadozás. Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez.

A tanulmány készítői szerint tavaly kiderült, hogy

az indiai-óceáni dipólusra a korábban véltnél jóval nagyobb hatással van a klímaváltozás és a jelenség valószínűleg erősödni fog a jövőben.

A szakemberek szerint a szélsőségesen pozitív IOD – ami kevesebb esőzést eredményez Ausztráliában a történelem során ritkán fordult elő, ám a 20. században jóval gyakoribbá és intenzívebbé vált.

A 2019-es pozitív IOD igazán nagy volt

mondta Nerilie Abram, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, aki a tanulmány vezető kutatója volt.

A szakemberek szerint a megfigyeléseik azt sugallják, hogy Ausztráliának talán még a 2019-2020-as bozóttűzszezon kockázatát növelőknél is szélsőségesebb időjárási feltételekkel kell szembenéznie a jövőben.

Borítókép: a viharos szél által egy parkoló autóra döntött fatörzset néz egy munkás Sydney-ben 2020. február 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!