változás

2019.02.19. 09:35

Az összes rabot száműzik egy börtönszigetről

A területet merőben más célra hasznosítják majd.

Forrás: Shutterstock

Környezetvédelmi központtá alakítják a María Madre mexikói börtönszigetet – jelentette be Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök hétfőn.

A szigetet olyan hellyé varázsolják, ahol a kultúráról, a természetről és a környezetről lehet tanulni

– tette hozzá a latin-amerikai ország államfője.

Mint mondta, a szigeten raboskodó mintegy hatszáz fegyenc közül kétszázat szabadlábra helyeznek, a többieket pedig más büntetésvégrehajtási-intézetekben helyezik el.

A szigetbörtönben egyébként is olyanok raboskodnak, akiknek fogva tartása nem igényel fokozott biztonsági intézkedéseket. Egyes fegyencek ráadásul családjukkal élnek a szigeten.

A María Madre, az Islas Marías szigetcsoporthoz tartozik. A négy sziget Csendes-óceánon fekszik hozzávetőleg száz kilométerre Nayarit mexikói tagállam partjaitól.

A María Madre szigetet 1905 óta használják börtönként, amelyet kezdetben nyolcezer rab elhelyezésére terveztek. Az 1950-es években politikai foglyokat és veszélyes bűnözőket vittek oda. A szigeten raboskodott 1922 és 1935 között José Revueltas kommunista író és politikai aktivista. A kialakítandó környezetvédelmi központ az ő nevét fogja viselni.

2010-ben a párizsi székelyű UNESCO – az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete – természetvédelmi területté nyilvánította a María Madre, María Magdalena, María Cleofas és San Juanito szigetekből álló szigetcsoportot.

A mexikói kormány szerint a szigeteket ifjúsági táborokként és környezetvédelmi oktatás céljára hasznosítják, mivel turisztikai hasznosításuk nem engedélyezett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!