Természetvédelem

2020.11.16. 17:28

Bajban vannak a vadbivalyok Hongkong egyik legnagyobb szigetén

Az építkezések miatt jelentősen csökken a vadbivalyok élőhelye Hongkong legnagyobb szigetén, az állatok így arra kényszerülnek, hogy lakóövezetekben keressenek élelmet, ahol szögesdrótok és építkezési törmelékek sebesítik meg őket.

Forrás: Shutterstock

A vad vízibivalyok (Bubalus arnee) szabadon kószálnak Lantau szigetén, mióta az 1970-es években magukra hagyták őket az inkább az ipari területeken munkát vállaló farmerek.

A környezetvédők szerint a bivalyok kritikus fontosságúak Lantau ökoszisztémájának fenntartásában, mivel lelegelik a káros növényeket és folyamatosan trágyázzák a vizes élőhelyeket. A bivalyok jelenlétének köszönhetően viruló vízi növényzet és a mikroorganizmusok kiszűrik a Lantau folyóiban lévő szennyeződést még azelőtt, hogy azok elérnék a tengert.

A helyi lakosok szerint az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá vált a bivalyokkal való találkozás:

az állatok élelmet keresve feltűnnek a magánkertekben, néha az emberekre is rárontanak.

Egyes feldühödött lakosok szerint a bivalyok ritkítására van szükség. Az állatvédők becslései alapján a vadon élő vízibivalyok száma száz fölött van, de azt nem tudják pontosan, ez hogyan viszonyul a korábbi egyedszámhoz.

A kormány mezőgazdasági, halászati és állatvédelmi minisztériumának közlése szerint

az állomány kézben tartása érdekében a sterilizálásra és az áttelepítésre fókuszálnak.

A földterületek szűkössége miatt a sűrűn lakott Hongkong a világ legdrágább ingatlanpiacává vált. Az építkezések jövedelmező vállalkozásokká váltak, de egyre több hulladékot is termelnek. Az éles törmelékek, mint a törött csempék, nagy veszélyt jelentenek az állatok számára, az ezek okozta mély sebeik elfertőződhetnek és vonzzák a lárvákat is.

A bivalyoknak 12 éve önkéntesen gondját viselő Leung Siuva állatvédő úgy véli, a kormánynak nagyobb figyelmet kellene fordítania az építkezések során keletkező törmelékek kezelésére és a vizes élőhelyek védelmére.

Borítókép: vad vízibivaly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!