bravúr

2018.03.03. 10:29

Cimon, a repülő robot is az űrbe tart

Alexander Gerst asztronautát kíséri el, énekelni és viccet mesélni is tud.

Astronomy Satellite Astronaut Moon Forward

A Cimon nevű repülő robotsegéd is elkíséri Alexander Gerstet júniustól októberig tartó küldetésére a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte hétfőn az Airbus Defence and Space, a robot gyártója.

Gerst – német becenevén Astro-Alex – június elején egy Szojuz űrhajóval érkezik a Nemzetközi Űrállomásra, ahol tartózkodása második felében az ISS legénységének első német vezetője lesz.

A Cimon nevű, gömb alakú, mesterséges intelligenciával felszerelt robotot az Airbus űrhajózási cége a német űrkutatási központ (DLR) megbízásából az IBM-mel együttműködve fejlesztette ki.

Cimon képes kérdésekre válaszolni, problémák megoldásában segíteni, háttér-információkat adni, a legénységgel társalogni – magyarázta Till Eisenberg projektvezető.

A robot speciális propellerével a súlytalanság állapotában is tud repülni. Az asztronauták hangparanccsal hívhatják magunkhoz.

Monitor is van a roboton, amelyen videókat vagy például építési tervrajzokat is meg tud jeleníteni, rajta keresztül beszélhet a csapat a földi irányító központtal is.

A Cimon név mozaikszó, a Crew Interactive Mobile Companion (a legénység interaktív mobil kísérője) elnevezésből származik.

A munkában nyújtott segítség mellett Cimon szórakoztathatja is az űrhajósokat, magával viszi Gerst kedvenc dalait, sőt néhány viccet is ismer – tette hozzá a projektvezető.

Borítókép: Max Pixel

Címkék#űr#robot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!