Ritka műkincs

2021.10.19. 10:15

Csaknem 100 év után került elő az elveszett Aranytojás

A világon csak két másik hasonló, fennmaradt aranytojás ismert, az egyik a dán királynő tulajdonában van, a másik a bécsi Művészettörténeti Múzeumban látható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

97 év után visszakerült a drezdai uralkodói palotába egy ritka műkincs, I. Frigyes Ágost elveszett Aranytojása, amelyhez foghatóból csak kettő másik ismert a világon.

A belül számos meglepetést tartalmazó arany ékszerdoboz az 1670 és 1733 között élt I. Frigyes Ágost szász választófejedelem, II. Erős Ágost néven lengyel király hajdani kincseskamrájának egyik legpompásabb darabja volt.

A váratlanul felbukkant kincset az Ernst von Siemens Művészeti Alapítvány vásárolta meg egy svájci magánszemélytől, majd a Drezdai Állami Műgyűjteményeknek adta kölcsön meghatározatlan időre azért, hogy azt újra a szász választófejedelmek és a királyok jelenleg múzeumként működő drezdai palotájának, a Residenzschlossnak a kincstárában, a Grünes Gewölbe, vagyis Zöld boltozat elnevezésű, páratlan történelmi emlékeket és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat őrző épületrészben állítsák ki.

Az aranytojásról annyit tudni, hogy 1705-ben vásárolták a lipcsei húsvéti vásáron, 1924-ben a fejedelmi vagyonok újraelosztásakor a Wettin-uralkodócsaládé lett, majd bekerült a műkincs-kereskedelembe.

A mindösszesen 5 centiméteres aranytojás egy apró aranytyúkot, az pedig egy gyémántokkal díszített parányi aranykoronát és egy ugyancsak ékkövekkel díszes aranygyűrűt foglal magában. A tojás csúcsa is egy kis titkot rejt, egy félkör alakú fedél alatt parfümöt lehetett tartani benne.

A világon csak két másik hasonló, fennmaradt aranytojás van, de ezek csak feljegyzésekből ismertek, nem tudni, hogy megvannak-e még.

A drezdai példány készítője nem ismert, mint ahogyan 1924 utáni sorsa sem. Dirk Syndram, a Grünes Gewölbe volt igazgatója, aki 25 éven át próbált a kincs nyomára bukkanni, kisebb csodának nevezte a visszaszerzést az aranytojás bemutatásakor. Mint elmondta, egy genfi műkereskedő, a Grünes Gewölbe Barátai egyesület tagja márciusban jelezte a múzeumnak a svájci műgyűjtő eladási ajánlatát.

Marius Winzeler jelenlegi múzeumigazgató fontos tárgynak nevezte az ékszert, és utalt arra, hogy ez egyike volt azoknak műkincseknek, amelyekkel az immár múzeumként működő egykori kincseskamrát 1924-ben berendezték.

Az aranytojást közelebbről nem részletezett, 6 számjegyű összegért vásárolta meg az alapítvány a drezdai múzeumnak.

A matrjoskaszerű aranytojást szétszedve mutatják be a megújult Zöld boltozatban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!