halálos veszély

2019.12.06. 19:42

Csapdába ejti a remeterákokat a műanyaghulladék

Összetévesztik a kagylóhéjjal.

Forrás: Shutterstock

Több mint félmillió remeterák pusztulását okozták a műanyaghulladékok egy Ausztráliához tartozó távoli szigetcsoporton – állapították meg a kutatók.

Az Indiai-óceánban elterülő Kókusz (Keeling)-szigetekről 2017-ben derült ki, hogy egyike a világ „legsűrűbben lakott” térségeinek, ugyanis több millió műanyaghulladéknak ad otthont.

A remeterákok, amelyek üres kagylóhéjak után kutatnak, hogy azokba beköltözzenek, bármilyen kis nyílással rendelkező műanyaghulladékot könnyen összetévesztenek egy „élhető” otthonnal, amely aztán csapdába ejti őket.

A Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének (IMAS) munkatársai a szigeteket tanulmányozva figyeltek fel arra, hogy milyen sok elpusztult remeterák van a műanyaghulladékokban és úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, milyen mértékű problémáról van szó.

A számításainak szerint több mint 500 ezer remeterák pusztult el a Kókusz (Keeling)-szigeteken amiatt, hogy csapdába esett a műanyaghulladékokban és további 60 ezer egyed veszett oda ugyanebből az okból a Henderson-szigeten

- mondta Jennifer Lavers, az IMAS munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

A szakember magyarázata szerint a rákok bemásznak a nyílással rendelkező palackokba vagy tartályokba, ahol aztán csapdába esnek, míg végül a hőség és a vízhiány végez velük.

Lavers szerint a világ óceánjaiba kerülő hatalmas mennyiségű műanyagszemét miatt ez a probléma valószínűleg jóval nagyobb kiterjedésű és nem csupán a Kókusz (Keeling)-szigetekre korlátozódik.

A kutató megjegyezte, hogy a remeterákok kulcsszerepet játszanak a trópusi környezetek egészségének megőrzésében, egyebek között a talaj megtermékenyítése és a törmelékkőzet eltávolítása révén, továbbá fontos részei a tengeri ökoszisztémáknak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!