élő laboratórium

2021.11.02. 12:30

Ecuador megnöveli a galápagosi tengeri rezervátum területét

Az új védett terület biztonságos migrációs folyosót kínálhat majd a vándorló állatoknak.

Marine Iguana (Amblyrhynchus cristatus), Punta Suarez, Espanola Island, Galapagos islands, Ecuador.

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Sergio Pitamitz

Ecuador csaknem felével megnöveli a csendes-óceáni Galápagos-szigetek körül kialakított tengeri rezervátum területét – jelentette be a Glasgow-i klímacsúcson hétfőn a dél-amerikai ország elnöke, Guillermo Lasso.

Az 1998-ban 133 ezer négyzetkilométeren kialakított védett tengeri övezet nagyságát 60 ezer négyzetkilométerrel növelik meg, kiterjesztve a védelmet a híres szigetcsoporttól északra elterülő, a Costa Rica-i felségvizekig nyúló Kókusz-hátságra, amely számos veszélyeztetett faj táplálkozó- és költözőhelye.

Az új rezervátum egy részén teljesen betiltják a halászatot, másik részén csak az úgynevezett horogsoros halászatot engedélyezik – közölte az ecuadori elnök, aki szerint az új tengeri rezervátum „élő laboratóriumként is fog szolgálni a tudományos kutatások számára”.

Ecuador együtt akar működni Kolumbiával és Panamával is, hogy az új védett terület biztonságos migrációs folyosót kínáljon a vándorló állatoknak.

Guillermo Lasso azt szeretné, ha a megnagyobbított tengeri rezervátum működtetése fejében a külföldi hitelezők elengednék Ecuador adósságai egy részét, szerinte ez lenne minden idők legnagyobb természetvédelmi célú adósságcsere-ügylete.

A több mint 2900 tengeri fajnak élőhelyet kínáló Gálapagos-szigeteki rezervátum a világ második legnagyobb védett tengeri területe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!