Járvány

2021.02.14. 11:02

Elkerülhető a kórházi kezelés egy asztmagyógyszer segítségével

Jelentősen csökkentheti a Covid-19-ben szenvedő betegek kórházi ellátásra szorulásának kockázatát, valamint felépülési idejét egy asztma kezelésére használt gyógyszer, ha a tünetek jelentkezését követő hét napon belül alkalmazzák – állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakemberek vizsgálatának középpontjában a budezonid nevű szteroid állt, amely az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár egy készítményének hatóanyaga. A budezonidot dohányosok tüdejének kezelésére is használják.

A 146 páciens bevonásával végzett 28 napos tanulmány eredményei azt jelzik, hogy a belélegzett budezonid a hagyományos kezeléshez képest 90 százalékkal csökkentette a Covid-19-ben szenvedő betegek sürgősségi ellátásra vagy kórházi ápolásra szorulásának kockázatát.

A kutatók szerint a vizsgálatukat az inspirálta, hogy a világjárvány korai szakaszában kórházi kezelésre szorult fertőzöttek között elenyésző volt az aránya a gyakran inhalációs szteroidokkal kezelt, krónikus légzőszervi betegséggel küzdő pácienseknek.

A publikálás előtt álló tanulmány előzetes eredményei szerint továbbá a budezoniddal kezelt páciensek láza is gyorsabban megszűnt, valamint kevesebb tartós tünettől szenvedtek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!