kicsi az esélyük

2021.02.08. 15:03

Eltűnt hegymászókat keresnek a K2 hegycsúcson

A három eltűnt férfit két katonai helikopter is keresi, de az időjárási viszonyok nehezítik a kutatást.

This handout photo taken on January 16, 2021 and released by Seven Summit Treks, shows a Pakistani army helicopter flying over the base camp of Mt K2, which is the second highest mountain in the world, in the Gilgit-Baltistan region of northern Pakistan. - A team of Nepali climbers made history on January 16 after becoming the first to summit Pakistan's Mt K2 in winter. (Photo by - / Seven Summit Treks / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Seven Summit Treks" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE

Forrás: AFP

Fotó: SEVEN SUMMIT TREKS

Három eltűnt hegymászót keresnek Pakisztánban a világ második legmagasabb hegycsúcsánál, a 8611 méteres K2-nél.

Két katonai helikopter is részt vesz a pénteken eltűnt három férfi utáni kutatásban – közölte hétfőn az országos hegymászóklub szóvivője. A 7000 méteren zajló keresést a hegyre jellemző rossz látási viszonyok nehezítik.

Az eltűntek a hatóságok szerint a pakisztáni Muhammad Ali Szadpara, az izlandi John Snorri és a chilei Mohr Prieto. Eredetileg Szadpara fia, Szadzsid is részt vett volna az expedícióban, légzőkészüléke technikai hibája miatt azonban az ő hegymászása meghiúsult. Vasárnapi videóüzenetében azt mondta, úgy véli, az eltűnt hegymászók túlélési esélye nagyon alacsony.

A K2 téli csúcshódításának kísérlete közben pénteken egy bolgár hegymászó életét vesztette: a 42 éves Atanasz Szkatov mintegy 7000 méteres magasságból, egy kötélcsere közben zuhant a mélybe. Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant le a csúcs meghódítására készülődve.

A Kína és Pakisztán határán emelkedő K2 már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak 450-hez közelít.

A veszedelmes hegyet idén először sikerült megmászni a téli szezonban, egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a 8611 méteres magasságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!