digitális mérföldkő

2018.03.13. 18:19

Emlékművet kapott a blokklánc technológia Szlovéniában

A háromtonnás fémkarika, közepén egy bitcoin jellel Kranj városának egyik körforgalmának közepén kapott helyett.

A kedden felavatott emlékmű, amely az új technológiákban rejlő lehetőségeket ünnepli, a 3fs nevű helyi szoftvervállalat, valamint a luxembourgi székhelyű – eredetileg Szlovéniában alapított – Bitstamp kriptodeviza-kereskedelmi platform anyagi támogatásával valósult meg.

Lassan tíz éve lesz, hogy egy ismeretlen személy vagy csoport – fórumos nevén Satoshi Nakamoto – kifejlesztette a blokkláncot és kibocsátotta a bitcoint, egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszközt, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után.

A Ljubljanától északnyugatra fekvő Kranj vezetősége szerint azonban a technológiában sokkal több rejlik, mint azt a kriptodevizák iránti jelenlegi megszállottság mutatja és a jövőben az egészségügy, a közigazgatás és sok más területen is alkalmazható lesz. A város szerint a blokklánc olyan technológiai mérföldkő, amely az emberek életének természetes részévé fog válni.

A Selman Corovic tervezte és Aleksander Franceakin által készített emlékmű felavatását követően az új technológiák jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!