figyelemfelkeltő lesz

2019.12.16. 20:32

Eredeti formájában állítják helyre Karlovy Vary császári fürdőjét

A tervek szerint a fürdő kap egy többfunkciós csarnokot, egy múzeumi kiállítást, egy kávézót és egy olvasótermet is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Milan Sommer

Eredeti formájában helyreállítják Karlovy Vary híres császári fürdőjét, amelynek homlokzata többek között a Casino Royale című James Bond-filmben is szerepelt.

A műemlékvédelem alatt álló, 1895-ből származó gyógyfürdő a felújítást követően „fel fogja kelteni a világ minden tájáról érkező turisták figyelmét” – mondta Andrej Babis cseh miniszterelnök hétfőn a Lidové noviny című lapban.

A munkálatokhoz a tervek szerint 3,5 évre lesz szükség és az építkezés átszámítva mintegy 32 millió euróra (10,5 milliárd forintra) rúg. A projektet a Karlovy Vary közigazgatási régió, a város, valamint a cseh állam befektetőként finanszírozza.

A tervek szerint a fürdő kap egy többfunkciós csarnokot, egy múzeumi kiállítást, egy kávézót és egy olvasótermet is. A császári fürdő neoreneszánsz stílusban emelt épülete a bécsi építésziroda, a Fellner und Hellmer munkája, mely tulajdonképpen színházak építésére specializálódott. Nevét első Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király tiszteletére kapta.

A termeket gazdagon díszítik fali és mennyezetképek. A Prágától 110 kilométerre nyugatra fekvő Karlovy Varyt gyógyvize tette ismertté.

Borítókép: Karlovy Vary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!