különleges hang

2019.07.19. 19:51

A vakaródzó nőstény orángután kölyke tudja a dolgát

Jane Goodall már 1986-ban is sejtette, mit jeleznek így az állatok.

Forrás: Shutterstock

Saját testük speciális vakarásával jelzik a nőstény orangutánok a kicsinyeiknek, ha ideje indulni – állapították meg svájci kutatók.

A Zürichi Egyetemen dolgozó Marlen Fröhlich szerint ez az „eltúlzott” vakarózás különbözik attól, amelyet egy szimpla viszketés vált ki az állatnál.

Az ilyenkor hallható hang feltűnő, ritmikus és durva, az orangutánok szőrzete ugyanis nagyon hosszú, a bőrük pedig nagyon kemény

- magyarázta a kutató, aki a Biology Letters című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője volt.

A szakemberek 2013 szeptembere és 2014 februárja között figyelték meg az indonéz sziget északi részén elterülő Gunung Leuser Nemzeti Park tizenhét szumátrai orangutánját (Pongo abelii), négy anyaállatot és hét kölyküket, továbbá három hímet, valamint három fiatal nőstényt.

Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató már 1986-ban hasonló viselkedésről számolt be egy nőstény csimpánznál: „mielőtt az anyaállat leugrik a fáról, gyakran megáll egy alacsony ágon és vakaródzik, miközben felfelé néz a kicsinyére. Ez egy jelzés, amelyre a fiatal állat az anyjához rohan, készen rá, hogy lemásszanak”.

Még mindig nagyon keveset tudunk az anyaállat és a kicsinyek kommunikációjáról az orangutánok esetében

- mutatott rá Fröhlich, hozzátéve, hogy mivel a főemlősök idejük nagy részét a fákon töltik, nehéz megfigyelni őket.

A hanghasználat nagyon ritka náluk, mivel bevonzhatja az erőszakosan párosodni akaró hímeket vagy a ragadozókat.

A szumátrai orangután súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. Húsz év alatt élőhelyének 80 százalékát elvesztette, és populációja felére csökkent.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!