Tragulus versicolor

2019.11.12. 13:46

Harminc éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre (videó)

Az őzszerű állatot Vietnam egyik dzsungelében filmezték le.

Forrás: YouTube

Fotó: Szucs Csaba

Csaknem 30 év után először kaptak lencsevégre vietnami kancsilt (Tragulus versicolor), egy apró termetű, őzszerű állatot a délkelet-ázsiai ország egyik dzsungelében.

A Nature Ecology and Evolution című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint a fajt 1910-ben jegyezték le először a Ho Si Minh-várostól nagyjából 450 kilométerre északkeletre lévő Nha Trang közelében talált példányok alapján.

Az utolsó hivatalos észlelés 1990-ben volt, a szakértők azóta azt feltételezték, hogy a vadászat a kihalás szélére sodorta a fajt.

An Nguyen vietnami biológust, a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet munkatársát és a berlini Leibniz Kutatóintézet (Leibniz-IZW) doktoranduszát azonban évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy a vietnami kancsil talán még mindig ott rejtőzik a vadonban.

A biológus és két kollégája a helyiekkel együttműködve vette számba az elmúlt évek állítólagos észleléseit. A falusiak által adott leírások elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a szakemberek több mint 30 mozgásérzékelős kamerát helyezzenek ki Vietnam északnyugati dzsungelében.

Az eredmények elképesztőek voltak. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor ellenőriztük a kameracsapdákat és megláttuk az ezüstfoltos kancsilt

idézte fel Nguyen.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy bár viszonylag könnyen sikerült a nyomára bukkanni, ez korántsem jelenti azt, hogy a fajt nem fenyegeti a kihalás.

Hozzátették, hogy

Délkelet-Ázsiában óriási nyomás nehezedik az erdőkre az egyre növekvő népesség és a beruházások miatt, ezért a környezetvédelem terén muszáj előre gondolkodni.

Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) idén májusban kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy akár az egymilliót is elérheti azoknak a fajoknak a száma, amelyek kihalhatnak az emberiség bolygóra gyakorolt hatásai miatt.

Borítókép: vietnami kancsil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!